Labdarúgás

2024.05.12. 13:15

Szent Gellértben még bízhatnak Siófokon

A legutóbbi kilenc bajnokijából mindössze egyet nyerő, tabellán már utolsó előtti helyre süllyedő BFC Siófok a Szeged-Csanád Grosics Akadémia otthonában, a Szent Gellért Fórumban lép pályára vasárnap, 17 órakor. Nem sok jót ígér a találkozó, hisz a házigazdák az idei tizenhárom bajnokijukon mindössze hat gólt kaptak.

Keszthelyi Zoltán

Jeney Gyula érkezése hozott némi fellendülést a BVSC-Zugló elleni hazai győzelemmel, ám budafoki és az Aqvital FC Csákvár elleni hazai bajnokik újfent vereséggel értek véget, az utóbbin a teljesítmény már az edzőváltás előtti időket idézte. Előnyről kaptak ki a győzelmet jobban akaró, a pályán ezért többet is tevő Fejér vármegyeiektől. Odáig süllyedtek Varjasék, hogy a másodosztályban már csak egy, náluk rosszabb együttes van. Mindeközben felvillant némi reménysugár a kieső helyen álló klubok számára, hisz – a szintén hiánypótlásra kötelezett BFC Siófokkal és BVSC-Zuglóval ellentétben – a Szombathelyi Haladás nem kapott klublicencet a másodosztályra. Ez persze még nem a végleges, hisz az Elsőfokú Licencadó Bizottság döntése ellen, annak kézhezvételétől számított nyolc napon belül fellebbezést lehet benyújtani, melyről döntést a Fellebbviteli Licencadó Bizottság hoz. A 2024/2025-ös bajnoki szezonra licencet kapott klubok végleges listáját az MLSZ legkésőbb 2024. május 31-ig köteles megküldeni az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) felé.

A balatoniak számára a legjobb bennmaradó hely elérésére is esélytelennek tűnik a csákváriak elleni teljesítményüket látva. Az utóbbiak elleni kilencven perc talán arra jó volt, hogy akadt olyan labdarúgó, aki teljesítményével meggyőzte Jeney Gyulát arról, hogy nem kell többet bizalmat szavazni neki. A balatoniak keretében kétségkívül nagyon kevés a minőség, ám míg a kécskei labdarúgókban maradt annyi önbecsülés, hogy nem adják fel a harcot, amíg minimális esélyük is van a bennmaradásra, addig a balatoniak épp ezt tették a Csákvár ellen. Azon a találkozón ráadásul Major kisárgázta magát, nem játszhat Szegeden, viszont Varjas letöltötte az eltiltását.

A szegedi találkozó sem sok jót ígér számukra a tabellán negyedik otthonában, még akkor sem, ha ellenfelük a legutóbbi két bajnokiján – Soroksár SC (0–0), Budafoki MTE (1–0) – egyetlen pontot gyűjtött, 249 perce pedig gólt sem szerzett. Ez utóbbi két meccsnek köszönhetően kiszálltak a feljutásért vívott harcból, negyedik helyük viszont nem forog veszélyben három fordulóval a zárás előtt! " – Úgy tűnik, a feljutási harc túl nagy nyomást jelent a játékosok számára – nyilatkozta Aleksandar Stevanovic vezetőedző, akinek játékosai közül Borvető eltiltás miatt kihagyja a BFC Siófok elleni bajnokit. – Nagyon sajnálom a múlt heti eredményt, különösen azt, ahogyan elveszítettük a mérkőzést. A futball gyönyörűsége, hogy rögtön jön a következő javítási lehetőség, minden meccs egy új kihívás. Hiszem, hogy a játékosok tisztában vannak ezzel és a hátralévő mérkőzéseken a legjobb teljesítményüket nyújtva bebizonyítják, nem véletlenül tartozunk az élmezőnyhöz. Ehhez sokkal nagyobb sebességgel és szenvedéllyel kell játszanunk. Belülről fakadó tűz és akarat nélkül lehetetlen komoly szinten futballozni. Bízom benne, hogy mindezeket szem előtt tartva a saját stadionunkban a szebbik arcunkat mutatjuk a szurkolóinknak."

A hazai oldalon több korábbi balatoni labdarúgó is akad, Horváth Milán tagja volt a tavalyelőtt még ötödikként záró BFC Siófoknak, melyet megelőzve épp a szegediek végeztek negyedikként. Két szezon elég volt a Balaton partján, hogy teljesen leépüljön az együttes. Legutóbb Szegeden nyertek Farkas Balázs Kesző góljával a siófokiak, az akkor pályára lépő tizenöt labdarúgójuk közül mindössze hárman – Hutvágner, Varga, Varjas – lesznek ott ezen a bajnokin, illetve négyen, ám Horváth már ellenfélként. Ez lesz a két klub harmadik összecsapása a nyolcezer fős, 2019 augusztusában átadott Szent Gellért Fórumban, az utóbbi kettőt a somogyiak, az elsőt, 2020 augusztusában viszont a házigazdák nyerték, akik ezt megelőzően a gyulai Grosics Labdarúgó Akadémián rendezték meccseiket. A játékoskeretre visszatérve, Horváth mellett Szilágyi és Nagy Richárd is megfordult a Balaton partján, utóbbi télen épp onnan került a Tisza-partiakhoz, miután Dragan Vukmirral nem egyeztek a szakmai elképzeléseik. Nagy hat meccsen kapott eddig lehetőséget idén új klubjában, összesen 244 perc erejéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában