Előzetes

2018.05.23. 15:55

Sztárok ugranak medencébe

Az 1936-os berlini olimpia egyik, ha nem a legnagyobb szenzációját szolgáltatta a kaposvári születésű dr. Csik Ferenc, aki esélyesebbnek tartott japán ellenfelei előtt megnyerte a 100 méteres gyorsúszó számot. A somogyi megyeszékhelyen is őrzik a kiváló sportember és orvos emlékét, s szombaton immár ötvenedik alkalommal rendeznek úszóviadalt a nevével fémjelezve.

Kun Zoltán

Kaposvár szülötte – aki gyermekéveit már Keszthelyen töltötte – 1936. augusztus 9-én a 100 m-es gyorsúszás olimpiai döntőjében a legjobbaknak hitt és persze előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott japán, valamint amerikai ellenfeleivel vehette fel a harcot. Csik szenzációsan versenyzett és pazar hajrát követően nyert. A 4x200 m-es váltóban vele együtt úszó ugyancsak kaposvári Lengyel Árpáddal, valamint Abay-Nemes Oszkárral és Gróf Ödönnel együtt egy olimpiai bronzérmet is nyertek. (A harmadik kaposvári sportoló a rekorder magasugró atléta Bodosi Mihály volt a berlini olimpián, aki a 185 cm-es eredményével a legjobb húsz között zárt.

A hazatérése után Csik Ferenc mellszobrát jelenlétében – a mai színházpark területén avatták fel. Az akkor ünnepélyes keretek közt elültetett tölgyfa ugyan már elpusztult, de a kiváló úszó születésének 100. évfordulóján az 50 méteres versenymedence mellett újabbat ültettek. Ugyanide tették át az időközben felújított mellszobrot is. Itt tartottak szerdán délelőtt sajtótájékoztatót az 50. emlékverseny szervezői.

– Természetesen a 100 méteres gyorsúszás lesz az idei verseny kiemelt száma – nyilatkozta Dér Tamás, alpolgármester, a szervező Kaposvári Sportközpont és Sportiskola igazgatója. – A Csik Ferenc emlékverseny Kaposvár egyik legnagyobb és egyúttal egyik legrégebbi múltra visszatekintő viadala is egyben. Idén egy formabontó betétszám is lesz a programban, amely először délelőtti és délutáni szakaszból áll majd. Szombaton 9.45 órakor a munkahelyi váltók versenyével indul a nap, majd a korosztályos futamok következnek. Délután 16.50-kor az ünnepélyes megnyitót követően rendezzük a 100 méteres gyorsúszás döntőjét.

– A délelőtti futamokból a legjobb nyolc úszó kerül be korosztályonként a 100 méteres gyors délutáni döntőibe – tájékoztatott Virovecz Richárd főrendező, a sportiskolás úszók vezetőedzője. – Igyekeztünk olyan példaképnek is állítható úszókat megnyerni, akik vidéki kötődésűek és akár a régióból indulva értek el világra szóló eredményeket. Itt lesz a Siófokról induló, felnőtt vb-bronzérmes junior világ- és Európa-bajnok Németh Nándor, a 100 méteres gyors idei országos bajnoka. Eljön versenyünkre a pécsi Kenderesi Tamás, a riói olimpia bronzérmese, ifi olimpiai és Európa-bajnok. A fiatal tehetségek közül rajtkőre áll az egri Takács Tamás, aki több számban is érmes volt a felnőtt ob-n. Legnagyobb örömünkre elfogadta a meghívást a kaposvári Virth Balázs mesteredző tanítványa, – az ugyancsak riói bronzérmes, ifi Eb és ifi olimpiai győztes – Kapás Boglárka is, aki három számban indul. Ha a korábbi napokban látott ütemben jönnek a nevezések, akár új részvételi csúcs is születhet. Huszonöt-harminc klub több, mint háromszáz úszójára számítunk, ami közel nyolcszáz rajtot jelent majd.

– Már a megnyitó is formabontó lesz a jubileumi versenyen – mondta Péter Attila, aki szpíker lesz a szombati viadalon. – Kaposváron évek óta valamennyi gyermeket megtanítanak úszni. Épül az új versenyuszoda, így adódott az ötlet, hogy a kaposvári munkahelyek váltói vetélkedjenek és ezzel nyissuk a programot. Mielőtt bárki legyintene, komoly úszómúlttal rendelkező csapatok adták le jelentkezésüket. A tűzoltók közt ott lesz Vinkler Péter búvárúszó világbajnok, az egyik autós cég színeiben pedig Szabó Péter, Szöul olimpiai döntőse is medencébe száll. A legjobb idővel a videotonos csapat nevezett, amelyben Bencs Barbara, Ladovics Bence, vagy Dávid János ugyancsak komoly versenytapasztalattal rendelkezik és akkor a kétszeres Ironman Pálca Leventéről még nem is szóltunk.

Mindenképp érdemes tehát kilátogatni szombaton a Virágfürdőbe, ahol versenyzők mellett a kollégákat is lehet biztatni majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában