fotók és videó

2019.10.13. 07:00

Önkormányzati választások: így voksolt Somogy

Október 13-án reggel hat órakor az urnanyitással megkezdődtek az önkormányzati választások Somogyban is.

Sonline

Fotó: NemA

23:08

22:05

A hetedik polgármesteri ciklusát kezdheti meg Szita Károly, aki az önkormányzati választásokon a voksok 56,61 százalékát szerezte meg Kaposváron 43,54 százalékos részvétel mellett.

Nem kívánt nyilatkozni a választások után a Somogyi Hírlapnak Horváth Ákos, az Ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje. Horváth Ákost az építőipari cégének irodaházában kerestük fel, ugyanis több újságíró kollégánkkal is megbeszélte, hogy az eredményvárón fogadja majd szerkesztőségünk munkatársait.

 

22:03

21:28

– Szoros versenyben, de megvan a győzelem, ráadásul a képviselő-testületben is megszereztük a többséget. Jelenleg úgy tűnik, hogy a nyolc körzetből ötöt nyertünk meg és egy kompenzációs listás hely van, valamint a polgármesteri – összegezte Sütő László.

– Elégedett vagyok, mert valamivel többet kaptam mint öt éve és nagyon magas volt a részvétel ez nem megszokott. Hoztuk azt, amit szerettünk volna, nagyon magas volt a részvétel. Stabilan működtethető város lesz, de az a fontos, hogy együttműködés legyen a városban és mindenkinek köszönöm a szavazatot sok fideszes szavazatot is kaptam – folytatta Sütő László.

– Vannak olyan körzetek, amiket nyertem van amit nem. A Fidesz képviselőjelöltjei is vegyes képet mutatnak, nincs mit hozzátennem. Demokrácia van és a választók döntenek övék a felelősség. Az ellenfelem több szavazatot tudott szerezni, le kell vonni ebből a tanulságokat. Köszönöm a csapatnak és a segítőimnek, ennyi munkát ilyen intenzíven még soha nem láttam siófokon részünkről ha ez erre volt elég akkor nagyon sajnálom. Kívánom, hogy az új városvezetés a következő öt évben érjen el minél több sikert – értékelt Gruber Attila.

21:00

20:57

Csákovics Gyula nyerte a Zamárdi polgármesteri címét 50,69%-al

 

20:09

199-56 arányban újra Csicsai László Kereki polgármestere.

19:59

Balatonvilágoson, az 1. számú szavazókörben este hat óra körül a HVB elnöke rosszul lett a valasztas.hu közlése szerint. Helyette póttag lett behívva.

 

19:20

A valasztas.hu 18:30-as adatai alapján a somogyi részvétel 49,45%-os volt, ezzel több mint két százalékkal haladta meg az országos átlagot, ami 47,02% volt.

Több somogyi városban is igen magas részvételi arány alakult ki. Kaposváron 43,54% volt, ami kicsit az átlag alatt marad, míg Balatonföldváron 63,13%-a voksolt a szavazásra jogosultaknak, Őrtilosban még magasabb 65,99% volt.

A legtöbben Somogyaracson voltak szavazni ma, a választók 88%-a leadta voksát. Ez 133 szavazóból 118 választót jelent. Somogybükkösdön is hasonlóan maga volt a részvétel 85,14% 74 választóból 63 nyilvánított is véleményt.

A legkevesebben Gamáson érezték úgy, hogy szavazással kell véleményt nyilvánítaniuk. A szavazópolgárok 20, 65%-a ment a szavazófülkébe. Ez 19 embert jelent meg csupán a szavazásra jogosult 92-ből.

Kárán csupán hét ember nem szavazott, mindenki más elment ma választani.

 

17:53

Őrtilos Tóthné Iváncsics Gyöngyi visszalépett a polgármester-jelöltségtől Őrtilosban. A település vezetéséért eredetileg nyolcan szálltak harcba, de a visszalépés miatt a választók csak hét jelöltre adhatták le voksukat. Őrtilosban 394-en járulhattak az urnák elé.

17:39

Három százalékkal haladja meg az országos átlagot a somogyi szavazókedv a 17:00 órás adatok szerint. Míg országosan 42,69% ment szavazni, addig Somogyban 45,01%.

Kaposváron a választópolgárok 39,40%-a adta le voksát, Marcaliban ez a szám 43,40%. Ahol viszonylag magasabb a részvétel sz például Siófok ott a polgárok 48,15%-a szavazott már, míg Balatonföldváron már 57,07%.

Kaposváron már most többen mentek el szavazni, mint 2014-ben összesen.

Zamárdiban is magas a részvételi arány ötig, 51,30% már szavazott.

 

 

17:15

Az eddig eltelt órákat elnézve idén jóval nagyobb arányban járultak urnák elé a választópolgárok. A nap következő statisztikai adataira még várni kell.

15:39

A választási iroda adatai alapján a somogyi részvételi adatok továbbra is meghaladják az országos átlagot. Míg Somogyban a választópolgárok 36,63 %-a adta le voksát, addig az országos átlag 34,69%.

Kaposváron a részvétel 32,27%, Marcali 35,60%, míg Siófokon magas a részvételi hajlandóság 40,36%. Balatonföldváron szintén magas a részvételi arány 45,97%.

Somogyban a legmagasabb részvételi aránnyal Kára büszkélkedhet 74,47%, igaz ez mindössze 47 szavazóból 35 ember szavazott már.

A legkisebb részvételi arány eddig Gamáson van, ott hatan jelentek meg szavazni a 92-ből.

60% feletti részvételi aránnyal a következő települések büszkélkedhetnek: Gálosfa, Porrog, Kisberény, Varászló, Somogysimonyi, Szabás, Somodor, Kára.

Az önkormányzati választásokon eddig különleges esemény nem történt.

 

13:45

A valasztas.hu egy órás adatai alapján elmondható, hogy a somogyi részvételi adatok továbbra is meghaladja az országos átlagot. Míg Somogyban a választópolgárok 27,83 %-a már elment szavazni, addig országos szinten ez a szám 26,6%. Kaposváron 25,07% szavazott, Siófokon 32,09%, Balatonföldváron 37,02%.

Somogyban hét településen az egy órás adatok meghaladták az 50%-os részvételi arányt. A hét település: Porog, Varászló, Somogysimonyi, Somodor, Szabás, Tótújfalu és Somogyaszaló.

Őrtilosban nyolc polgármester jelölt indult, így érthető hogy magas a részvételi arány, 40,1%.

 

13:40

A somogyi polgármesterek egy része már szavazott. Gruber Attila polgármester-jelölt, Hidvégi József, Mészáros Miklós, és Huszti Gábor is leadta már voksát.

 

 

12:30

Tudósítónk jelenti:

Észak-Somogyban nagyon sokan vannak a Balatonnál, élénk a forgalom a tóparti településeken. A nagyobb bevásárlóközpontok parkolói csaknem tele vannak, mások pedig a Balatonnál sétálnak. Sok motoros társaság választotta az önkormányzati voksolás napját egy tóparti kiránduláshoz. A szavazók egy része rövid nadrágban járult az urnákhoz. Ám az idősebbek megadják a módját a véleménynyilvánításnak, az urak nyakkendőt kötve adták le szavazatukat.

Habár a forgalom élénk, nincs fennakadás a közlekedésben. A kisebb településeken a vasárnapi mise után indultak el a szavazóhelyiségek felé.

Az összefirkált és megrongált plakátokat vasárnap szinte mindenütt újra cserélték, a voksolás zavartalanul zajlik.

12:20

A mezőcsokonyai polgármester-jelölt, este biztosan ünnepel majd, hiszen egyedüli jelölként indult el a választáson, ráadásul ma van a születésnapja. Isten éltesse Sudár Zoltánt!

12:00

Összesen 272 mozgóurnát kértek Kaposváron pénteken délután négy óráig a vasárnap megtartott 2019 önkormányzati választásra. Az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak vasárnap délig még volt lehetőségük igényelni. A Liget Otthonba 37 mozgóurnát vittek ki az időseknek.

 

11:50

2014-ben 7 órakor, országosan a választók 1,06%-a adta le voksát. Somogyban ekkor már 1,36%-on állt a mutató, mely a következő mért időpontban, a beérkezett adatok alapján már 8,33%-ra nőtt.

Nem kellett sokat várni, két órával később már több mint a duplája, 18,32% volt a részvételi arány Somogyban.

A 2019-es választások eddig rekord közeli adatokat mutatnak országosan is. A Somogy megyei választópolgárok 20,12%-a ment el eddig szavazni a 11 órás adatok alapján.

 

11:30

A 11 órás választási adatok szerint Somogyban továbbra is meghaladja az országos átlagot a választási hajlandóság. Míg országos szinten a szavazatra jogosultak 18,25%-a ment el szavazni, addig a somogyi átlag 20,12%.

Kaposváron 18,02%, Siófokon egész magas, 23,27%, míg Balatonföldváron szintén magas a részvételi arány 25,43%, ami azt jelenti, hogy a választásra jogosultak negyede már szavazott a településen.

10:55

Szinte egy időben szavazott Szita Károly és kihívója

Szinte egy időben – 10 óra körül – szavazott Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő és Horváth Ákos, Kaposvár független polgármester- jelöltje.

10:50

Liszttel szórták be a FIDESZ iroda bejáratát

Szombat éjszaka kormányellenes jelszavakat írtak fel a Fidesz-KDNP dél-somogyi irodája előtti térkőre, Barcson. Koós Csaba, a párt barcsi polgármester-jelöltje kérdésünkre elmondta: az elkövetők nem festéket használtak, hanem lisztet szórtak az utcakőre. Hozzátette: nem tesznek feljelentést az eset miatt, ám úgy fogalmazott: elítélik a cselekedetet. – Mi nem sárdobálós kampányt folytattunk – mondta Koós Csaba lapunknak. – Megválasztásom esetén sem ezt fogjuk folytatni, mert a városnak egységben kell lennie.

 

10:22

Libickozmán 34 választásra jogosult van csupán, ám a szavazási kedv nagynak mondható a korai időpont ellenére is. Már 7 fő elment szavazni, és még 27-en szavazhatnak.

 

10:12

A valasztas.hu adatai alapján úgy tűnik Alsóbogáton lassan indul be a választási kedv. A 9 órás adatok alapján a 223 választásra jogosultból mindössze egy ment el szavazni.

9:36

A kilenc órás választási adatokat figyelembe véve, a somogyi szavazók aktívabbak az országos átlagnál. Míg országosan a szavazók 7,3%-a járult az urnákhoz, addig Somogyban ez a szám 8,43%.

Kaposváron 7% szavazott már, míg például Siófokon 9,12% Marcaliban 8,52% volt a szavazásra jogosultak részvétele.

9:00

Visszalépés Kaposváron

Váratlanul, szombaton visszalépett jelöltségétől a kaposvári nyolcas választókerületben Pojtner János, aki a Füredi Szőlősgazdák színeiben indult volna az önkormányzati választáson. Természetesen kerestük az ismert pékmestert, miért nem indul, egyelőre nem értük utol.

– Derült égből villámcsapásként ért minket a visszalépés, okokat nem tudunk – mondta el Kurucz János, a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesületének elnöke. Hozzátette: a nyolcas választókerületben mindenki új jelölt és Pojtner Jánost sokan ismerik, és jó esélyekkel indult volna.

Kurucz János megjegyezte: nem haragszanak tagtársukra, bíznak többi jelöltjük sikerében.

A szavazólapon Pojtner János neve még szerepel, de fekete tollal van áthúzva. Új szavazólapot már nem volt idő nyomtatni.

 

7:00

A reggel hét órai részadatok szerint Somogyban ezidáig háromezernél is többen adták le szavazatukat. Ez a voksolásra jogosultak 1,3 százaléka.

Az megyei közgyűlési választáson közel 2300 fő járult urna elé reggel hét óráig.

Érdekesség, hogy Somogyban a valasztas.hu első adatai szerint Hosszúvízen volt a legnagyobb részvételi arány eddig. Itt ugyanis a település közel 14 százaléka már elment szavazni. Igaz a választásra jogosultak száma itt 43 fő, ebből hatan már voksoltak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!