Hírek

2004.11.16. 07:07

Nők a kormány mögött

Mindent tudnak az utasokról, de nem osztják meg a titkokat senkivel. Nap mint nap szidják őket, mégis mosolyogva járják a várost.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Faur Erikával és Fekete Arankával gyakran előzékenyek az autósok, ha kedvesen rájuk mosolyognak előzés közben
[/caption]– Ezt nagyon jól tetszik művelni! – mondta búcsúzóul a taxiból kiszálló suhanc a volán mögött ülő középkorú nőnek. Neumann-né Fekete Arankának (59) ez volt az egyik legnagyobb elismerés a csaknem negyvenéves taxisofőr pályafutása alatt. Jól vezet, és szeret is. Ezért folytatja a munkát a Főtaxinál, bár már öt évvel ezelőtt nyugdíjba ment.
– Én attól kezdve, hogy beülök az autóba, dolgozom. Nem cserélném el semmire ezt a szabadságot.

Az utasok többsége meglepődik, amikor meglátja, hogy nő vezeti a taxit. Néhány perccel később azonban az anyósülés gyóntatószékké alakul át. Mindent elmondanak, ami a szívüket nyomja. De néhányan viszszaélnek azzal, hogy a taxisok mindent tudnak.

– Pár évvel ezelőtt egy megszeppent fiatal lány intett le. Alig merte elmondani, mi az úti cél. Később az édesanyja minden- áron tudni akarta, hová vittem a lányát. Nem fedtem fel a lánya titkát, és másokét sem.
Faur Erika (40) is a vezetés szerelmese. A Magyar Posta egyik barkasza az oka mindennek. Tizenöt évvel ezelőtt abba szeretett bele. A Főtaxihoz 1989-ben került és lehet, hogy ő is innen megy nyugdíjba. Erika szingli, eddigi választottjai nem tudták elfogadni, hogy napi 13 órát dolgozik.
– Fiatalabb koromban havi négy-öt randevúra hívtak el az utasaim. Szinte sosem mentem el.

Aranka és Erika büszke arra, hogy megállja a helyét ebben a férfias szakmában. Kollégáik féltő gondoskodással vigyáznak rájuk.

Állandó veszélyben vannak a taxisok

Ebben az évben szerencsére nem voltak halállal végződő taxis támadások. Legutóbb januárban támadtak meg egy női taxisofőrt Pécsett. A nő 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, és a támadó 18 ezer forint készpénzt vitt el tőle. Tavaly karácsonykor egy házaspár rontott rá egy autóvezetőre Szentesen. A férfi gázspray-vel védekezett, de megsérült a dulakodásban. Tavaly áprilisban Érden gumibottal verték meg utasai az egyik sofőrt, és el akarták rabolni az autóját.

A férfi segítségért kiabált, így a támadók elmenekültek a helyszínről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!