Hírek

2005.06.21. 06:19

Levelek a világégés küszöbéről

A legidősebb Bródy fiú, Hunyadi Sándor hagyatékát unokaöccse, a „reklámguruként” ismert Alexander Brody egy utazóládában találta meg.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Hunyady Sándor A vöröslámpás ház című regényéből Makk Károly rendezett filmet. Az Egy erkölcsös éjszaka (1977) főszereplője Cserhalmi György.
[/caption]„Születni csak otthon lehet, máshol az ember a világra jön.” Ez volt a legidősebb Bródy fiú, Hunyady Sándor gyakorta ismételt mondása. A vöröslámpás ház, a Fekete szárú cseresznye, a Havasi napsütés, a Családi album és más művek szerzője már akkor honvágyat érzett, ha csak egy hétre kiutaztott Párizsba. A Kolozsváron született író egész életében a szülőföld igézetében élt. A tizenegy levelét és számos tárcáját, novelláját tartalmazó, korabeli fotókkal gazdagon ellátott, nemrég megjelent kötet ezért is kapta a Honvágy címet. A kötet összeállítója nem más, mint a „reklámguruként” híressé vált író és szerkesztő, Alexander Brody (a zenész Bródy János nagybátyja). A Honoluluban, Svájcban és Budapesten élő Alexender Brody Bródy Sándor unokája. Hunyady Sándor pedig a nagybátyja volt.

Kalandos körülmények között talált rá Alexander Brody a nagybácsi és a nagyapa hagyatékéra. Az irodalmi kincset egy utazóláda rejtette, amelyben Brody édesanyja, Pollatschek Lilly, a kiváló festőművész gyűjtögette a Bródy-hagyatékot. A láda New Yorkba, majd onnan Honoluluba került, és Alexander Brody sokáig nem is sejtette, hogy mi lehet benne. Amikor véletlenül kinyitotta, nagy volt az ámulata. Nagyapja több művének kéziratát és nagybátyja tizenegy levelét tartalmazta a lepecsételt láda. A Bródy Sándorról szóló kötet tavaly jelent meg a Noran Kiadónál. A leveleket és novellákat tartalmazó kötetet, a Honvágyat az Ulpius-ház adta ki azután, hogy Alexander Brody két éven át kutatta a levelekhez kapcsolódó eseményeket, cikkeket, korabeli fotókat.

A felbecsülhetetlen értékű leveleket a negyvennyolc éves Hunyady Sándor írta legkisebb öccséhez, a harminckilenc éves Bródy Illéshez. 1938-1939-et írtak. Kitörés előtt állt a második világháború, tetőpontjához közeledett a náci uralom. De a németimádat, nyilasmozgalom, a zsidótörvények ellenére pezsgett a művészeti élet Budapesten. Nem hunyt ki a független szellem lángja. Ekkor indult a Magyar Nemzet és a Színházi Magazin, és sorra jelentek meg az angolból, franciából (nem pedig németből!) fordított regények. A megalkuvás nélküli magatartásnak volt az egyik képviselője Hunyady Sándor, aki mindössze tízéves írói pályafutása során száz novellát, tucatnyi színművet, több regényt és számtalan cikket írt. – A kétéves kutatómunka nem változtatta meg a róla kialakított képem – mondja Alexander Brody. – Mindig hű maradt önmagához, szerény ember volt, és rengeteget dolgozott.

Ám öccse jóvoltából Hunyady nemcsak idehaza publikált, hanem az USA-ban is. A híres amerikai Esquire magazin 1938-tól 1941-ig huszonöt Hunyady Sándor-novellát közölt, többet, mint bárki mástól ez idő alatt. A levelek egyik fő témája Sándor Amerikába utazása volt. Ki is költözött öccséhez, de nem volt maradása, húzta vissza a hazája, a kávéházak, színházak, kiskocsmák Budapestje, ahová apja, Bródy Sándor vezette be. Hunyadi Sándor ugyanis házasságon kívül született gyermek volt. Amikor a már nagy hírű, huszonhét éves író Kolozsvárra látogatott, egy csapásra beleszeretett a gyönyörű és ünnepelt színésznőbe, Hunyady Margitba. A szenvedély  viszonzásra talált, és Bródy három évig viszsza sem tért Budapestre feleségéhez és gyermekeihez. A felcseperedett fiút aztán az édesapa Budapestre hozta, az egész család egyetértésével.

Ám amilyen regényes volt Hunyady Sándor fogantatása, olyan regényesen tragikus volt korai halála is. Fiatalon öngyilkossági kísérletet hajtott végre pisztollyal, és a tüdeje megsérült. Ettől kezdve sokat betegeskedett, és orvosaitól pontosan tudta, hogy hosszú életre nem számíthat. 1942-ben, ötvenkét éves korában hunyt el. A Honvágy című könyvben a leveleken kívül Hunyady Sándor számos tárcája és novellája is helyet kapott, amelyek kötetben most olvashatók először. Az író novellában alkotta a legjobbat: van legalább tíz elbeszélése, amely a világirodalom legnagyobbjaihoz mérhető.

Alexander Brody

Budapest, 1933. január 28.

Nős, két gyermek édesapja.

1948: Amerikába emigrál

1984–1987: a Reklám Világszövetség elnöke

1987–1993: Ogilvy & Mather Worldwide elnöke

1993: Bródy Sándor-díjat alapít elsőkötetes szerzőknek

Főbb művei:

Old Wine Into Old Bottles,

In Praise of Simplicity,

The Heart And The Tongue,

Alibi hat hónapra,

Húszezeregy éjszaka,

Később, mint soha

Nős, két gyermek édesapja.

1948: Amerikába emigrál

1984–1987: a Reklám Világszövetség elnöke

1987–1993: Ogilvy & Mather Worldwide elnöke

1993: Bródy Sándor-díjat alapít elsőkötetes szerzőknek

Főbb művei:

Old Wine Into Old Bottles,

In Praise of Simplicity,

The Heart And The Tongue,

Alibi hat hónapra,

Húszezeregy éjszaka,

Később, mint soha Hunyady Sándor A vöröslámpás ház című regényéből Makk Károly rendezett filmet. Az Egy erkölcsös éjszaka (1977) főszereplője Cserhalmi György. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!