Hírek

2006.03.13. 12:33

Nem nyílt, nem csukódott az agrárolló

A növényi termékeket előállító gazdálkodók egyértelműen jobb időket élnek mostanában, mint azok, akik állattenyésztésre szakosodtak, derül ki a statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentéséből.

M. J.

A KSH legfrissebb adatai szerint a mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 2006. januárban 3,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, tehát gyakorlatilag lépést tartott az infláció alakulásával. Ez azt jelenti, hogy végre nem nyílt tovább az agrárolló, vagyis átlagosan annyival nőtt a mezőgazdasági termelők árbevétele, mint amennyivel a költségük.

A növényi termékek januári árszínvonala 10,3 százalékkal haladta meg a 2005 januárit, az élő állatok és állati termékeké viszont 2,2 százalékkal csökkent. A gabonafélék átlagára a vizsgált időszakban egészen kicsit, 2 százaléknyit nőtt az egy évvel korábbi alacsony szinthez képest, azonban még így is 12,2 százalékkal alacsonyabb a 2000. évi árszínvonalnál. A zöldségfélék ára januárban 18,8 százalékkal, a gyümölcsféléké 21,5 százalékkal emelkedett 2005 azonos időszakához képest. A hazai termésű gyümölcsök közül ilyenkor nem sok van forgalomban, januárban az alma a legjelentősebb termék. Ennek az ára mind a piacon, mind a felvásárlóknak történő értékesítésnél igen szépen, 26-37 százalékkal növekedett. A burgonya ára a tavalyi több mint 50 százalékos csökkenés után idén januárban több mint az egynegyedével, 25,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az állattartók közül a szarvasmarhára szakosodott gazdálkodókon kívül mindenkinek romlott a helyzete. A vágóállatok átlagos termelői ára 2006 januárjában 1,6 százalékkal csökkent a tavalyi 15,5 százalékos növekedés után. Ezen belül egyedül a vágómarha ára növekedett 16,7 százalékkal), az összes többié csökkent. A vágósertésért a gazdák most januárban 2,3 százalékkal, a vágóbaromfiért 6 százalékkal kaptak kevesebbet, mint egy esztendővel ezelőtt. Az állati termékek ára átlagosan 3,3 százalékkal csökkent, ezen belül a tej termelői ára 3,6 százalékkal, a méz ára 13,6 százalékkal mérséklődött, viszont a tyúktojás 3,6 százalékkal drágult 2005 januárjához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!