Hírek

2006.12.22. 17:17

Bírálta a költségvetést az számvevőszék elnöke

A költségvetés matematikailag rendben van, de inkább megszorításokat tartalmaz, mint reformokat

É. S.

„Nem reformköltségvetés a 2007-es büdzsé” – hangoztatta a köztelevízióban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Kovács Árpád szerint a költségvetés matematikailag rendben van, de inkább megszorításokat tartalmaz, viszont a reformok nemcsak elvonásokról, hanem átrendeződésekről is szólnak. Az ÁSZ elnöke úgy véli, hogy a jövő évi büdzsé megalapozhat egy igazi reformköltségvetést, akár már 2008-tól, de kérdéses, hogy a társadalom, hogyan viseli jövőre a megszorításokat.

Kovács Árpád szerint jövőre tovább fog nőni az önkormányzatok eladósodottsága. A települések gazdálkodási nehézségeiket feltehetően vagyonuk értékesítésével oldják meg. A legtöbb probléma az iskolák fenntartásával lehet, mivel nincs annyi gyerek, amennyi kellene a drága intézmények fenntartására. Így valószínűleg több iskola is bezárhat. Az egészségüggyel kapcsolatban az ÁSZ elnöke megjegyezte, hogy az idén túl sokat költött az állam a táppénzek kifizetésére, miközben félmillióan nem fizetnek járulékot. Szintén nagy teher a 800 ezer rokkantnyugdíjas eltartása, akiknek jelentős része munkaképes lenne.

„Az önkormányzatok forrásai mintegy 10 milliárd forinttal bővültek, s a többi változást is figyelembe véve a tervezett hiány egy milliárddal forinttal csökkent” – hangoztatta tegnap Veres János. A pénzügyminiszter szerint a tervezett hiánycélt a piac hitelesnek minősíti. Veres elismerte, hogy a jövő évi büdzsének a keretszűkítő hatás miatt lesz gazdasági növekedést visszafogó következménye.

Ezek is érdekelhetik