Hírek

2006.12.06. 06:03

Támogatáselvonás a csalások ellen

Egészségügyi pelenkákra, kötszerekre, ortopéd cipőkre 7,6 milliárddal kevesebb pénz jut jövőre, nem változik viszont a kerekesszékek és a végtagprotézisek támogatása.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="170"] Bíró Nikol: ötévente támogatják csak a kerekes székek vásárlását
[/caption]A kormány a gyógyászati segédeszközökre elkülönített büdzsét 35 milliárdosra apasztja – részben azért, hogy felléphessenek a receptekkel elkövetett „biztosítási csalások” ellen. Egyes területeken azonban annyira túlbiztosított a gyógyászati segédeszközök kiadásának gyakorlata, hogy az már a fogyatékkal élők ügyintézését nehezíti meg.

„Ötévente van arra lehetőség, hogy az OEP egyedi kérelem alapján, rehabilitációs szakorvos receptjére, támogassa egy kerekesszék megvásárlását” – mondta lapunknak Bíró Nikol, aki tolókocsiból vezet egy fogyatékkal élőknek szóló műsort. „Ha a kétes minőségű tolószékek idő előtt tönkremennek, a mozgáskorlátozottaknak vagy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, vagy ki kell várniuk, amíg letelik az öt év” – mondta a televíziós. A receptet sem írhatja fel akárki, erre jó példa Nikol esete, akivel az egyik fővárosi rehabilitációs intézetben négyórás várakozás után közölték: nincs az intézményben olyan orvos, aki felírhatná a vényt.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke most leginkább azért aggódik, mert a közgyógylistán a legolcsóbb termékeket hagyták meg, illetve a „nélkülözhetetlennek” ítélt gyógyászati segédeszközöket. A gyártók havonta egymás alá licitálhatnak áraikkal, így várhatóan elöntik a piacot a jelenlegi legolcsóbb 60 ezer forintos kerekesszéknél is alacsonyabb árú termékek. Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke szerint ha öt éven belül három Kínában gyártott műanyag tolókocsi is tönkremegy a mozgáskorlátozottak alatt, a biztosító egy fillért sem fog spórolni.

A visszaéléseket egyébként támogatás-csökkentéssel is próbálja visszaszorítani a szakminisztérium. Például az inkontinens betegeknek felírható egészségügyi betétek, pelenkák, tamponok OEP-finanszírozása jövőre 85-ről 70 százalékra mérséklődik. „Akadt olyan beteg, akinek csaknem 30 ezer, azaz naponta 79 darab pelenkát írt fel orvosa” – mondta Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A tapaszok, kötszerek kiváltott nagy mennyisége (23,6 millió darab) mögött is visszaéléseket sejt a kormány, így – a támogatás 70-50 százalékra mérséklésén túl – ezekre a termékekre is bevezették a felső határt, valamint kötelezték az orvosokat sebfelmérő lap használatára.

Az analóg hallásjavító eszközöket a jövőben 85 helyett 50 százalékkal támogatja a biztosító, a korszerűbb digitális hallókészülékeknek továbbra is csak a felét kell saját zsebből fizetni. Súlyos lábdeformitás esetén az ortopéd cipők és tartozékaik támogatása változatlan marad, de a végtagok közepes és enyhe elváltozására felírt gyógycipők támogatása 70 százalékról 50-re csökken.

Százmilliárd forint akadálymentesítésre

A középületek akadálymentesítésére a kormány százmilliárdos programot hirdet meg– jelentette be hétfőn Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. A mozgáskorlátozottak által régóta várt akadálymentesítés 2007 közepétől uniós forrásból kezdődhet meg, és a tervek szerint 2013-ra fejeződik be. Így a kerekesszékesek – rámpákon és fotocellás ajtókon keresztüljutva – akadálytalanul intézhetik majd ügyeiket.

Ezek is érdekelhetik