Hírek

2008.06.09. 17:49

Benzinár: már sosincs megállás?

A héten ugyan nem emelkedik az üzemanyag ára, a nyár végére azonban 8-10 százalékkal is drágulhat a benzin és a gázolaj. Az ok: a kőolaj világpiaci ára csak száguld és száguld.

Molnár Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Piaci hírek szerint Magyarországon a héten nem várható üzemanyagár-emelés - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Nyolc-tíz százalékkal is drágulhat a nyár végéig az üzemanyag a hazai kutaknál – állítják piaci elemzők. A 95-ös benzin átlagára ezzel a jelenlegi 312 forintról 340 forint fölé, a gázolajé pedig 330 forintról 360 forint fölé emelkedhet. Az ok: a benzin és a dízel alapanyagául szolgáló kőolaj világpiaci jegyzésára várhatóan tovább száguld a következő hónapokban.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank hétfőn ismertetett elemzése szerint a nyár végére a fekete arany hordónkénti ára 150 dollárra nőhet, a jövő év végére pedig elérheti a 200 dollárt is. A pénzintézet szerint az ok a gyenge kínálatban keresendő, vagyis abban, hogy a nagy olajtermelő országok nemhogy nem fokozzák felhozatalukat, de még mérséklik is.

Hogy mekkora a pánik az olajpiacon, mutatja a pénteki horrorkereskedés: a nyersanyag hordónkénti ára 12 óra leforgása alatt csaknem 11 dollárral emelkedett; ilyen ütemű napon belüli drágulásra még sohasem volt példa. A jegyzésár 138,5 dollárig jutott, ez három dollárral haladta meg a korábbi rekordot.

Az üzemanyagárak száguldása a világ minden táján húsbavágó. Ezúttal a spanyol fuvarozók kezdtek határozatlan idejű sztrájkba a drágaság elleni tiltakozásul, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka kétszáz kamion zárta le a spanyol-francia határt. Tüntetnek portugál kollégáik, valamint a francia gazdák is. Korábban a brit fuvarozók tartottak óriási demonstrációt, amely fél Londont megbénította. Az Egyesült Államokban pedig egyre több munkahelyen, illetve közintézménynél vezetik be a négynapos munkahetet, hogy kevesebbszer kelljen autóba ülni.

Ami Magyarországot illeti: a kormány segítene a fuvarozókon, és tíz forinttal csökkentené a gázolajat terhelő 85 forintos jövedéki adót (75 forint az uniós minimum), ám az Európai Bizottság ezt vélhetőleg nem hagyná jóvá. Brüsszelnek más elképzelései vannak: magasabb adót vetne ki az olajcégekre, továbbá az üzemanyagok eladásából befolyó áfa egy részét kompenzációs alapba gyűjtené.

A drágaság egyébként rövidesen napirendre kerülhet, az osztrák és a görög kormányfő legalábbis azt javasolta hétfői találkozóján, hogy az EU-tagországok már a következő, júniusi uniós csúcsértekezlen tárgyalják meg a témát. Piaci hírek szerint Magyarországon a héten nem várható üzemanyagár-emelés. Ezzel már a harmadik hete maradna az árszint.

Ezek is érdekelhetik