Hírek

2008.06.10. 19:02

Felértékelődő agrárium

Megélhetési ágazatból befektetési célterületté vált Magyarországon is a mezőgazdaság – mondta Duronelly Péter, a Budapest Bank-csoporthoz tartozó Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója egy keddi háttérbeszélgetésen.

M. S.

A szakember szerint ennek több oka is van: az elmúlt két évben tapasztalt ütemes élelmiszerár-emelkedés ellenére további drágulás várható, a piacok is kiszámíthatóbbá váltak, miközben az uniós támogatások jelentősen javították a gazdálkodás eredményességét. Utóbbit jelzi, hogy a költségeknél folyamatosan nagyobb ütemben emelkedtek a termelői árak, javítva a jövedelmezőséget, emellett javult az ágazat szereplőinek a tőkeszerkezete, ami jelentős beruházások megvalósítását segítette elő.

Az agrárium felértékelődését jelzi, hogy mind több hazai bank jelenik meg a szektorban. Így tett a Budapest Bank is, amely a Sikeres Magyarország, valamint az Új Magyarország Fejlesztési Program valamennyi pályázati kiírásához kapcsolódva ágazati hitelcsomagokat kínál a piac szereplőinek. Például a növénytermesztés és a kertészet korszerűsítéséhez, vagy az állattenyésztés környezetvédelmi és technológiai színvonalának növeléséhez. A pénzintézet vállalja a támogatások előfinanszírozását, az áfa meghitelezését. Kidolgozás alatt áll a pénzintézet termőföld-vásárlási kölcsöne is.

Ezek is érdekelhetik