Hírek

2008.06.04. 14:36

Lassul a térség növekedése

Magyarországon a tavalyi, 1,3 százalékos GDP-többlet után az idén 2 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedés várható a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett, tavaszi előrejelzése szerint.

BAMA

A növekedés várhatóan gyorsul a költségvetési kiigazítás okozta lassulás után, de elmarad a hosszú távú potenciáltól, írták az OECD elemzői. Az elemzés megállapításai szerint Magyarországon az államháztartási hiány az idén a GDP 4,1 százalékára csökken a tavalyi 5,5 százalékról, az évi átlagos infláció az idén 6,3 százalékra, jövőre 3,7 százalékra mérséklődik, írja az MTI.

A munkanélküliség az idén 7,7 százalékos, jövőre 7,6 százalékos lesz, az OECD előrejelzése szerint. Az egész kelet-európai térségről szólva a jelentés leszögezi: a világgazdaság általános lassulása lelohasztja a gazdasági növekedés ütemét Közép-Kelet-Európában, de a térség megmenekülhet a legrosszabbtól.

Szlovákiában is lassul, de azért gyors marad a GDP-növekedés, a tavalyi 10,4 százalékos többlet után idén 7,3 százalékos, jövőre 6,1 százalékos növekedésre lehet számítani az OECD szerint. Csehországban is várhatóan lassul a GDP-növekedési ütem, a tavalyi 6,5 százalékról idén 4,5 százalékra, de jövőre 4,8 százalékra gyorsulhat.

Lengyelországban - Magyarországhoz hasonlóan - szigorú költségvetési politikára van szükség az OECD szerint az infláció féken tartása végett. Lengyelországban idén 5,9 százalékos, jövőre 5,0 százalékos növekedés várható a tavalyi 6,6 százalék után. Lengyelországnak további kamatemelést javasol az OECD.

Ezek is érdekelhetik