Hírek

2008.06.30. 13:55

Polgármesterek világtalálkozója – Szili Katalin, zárónyilatkozat

A következő években, 2013-ig összességében 270 milliárd forint áll rendelkezésre a határon átnyúló térségek fejlesztésére.

mti

A következő években, 2013-ig összességében 270 milliárd forint áll rendelkezésre a határon átnyúló térségek fejlesztésére – jelentette be Szili Katalin a Magyar Polgármesterek Vll. Világtalálkozójának hétfői ülésén, Gödöllőn.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a parlamenten belül 2002 óta működik a Kárpát-medencei magyar képviselők fóruma, e testületnek oktatási, gazdasági, kulturális és alkotmányjogi albizottsága működik. A fórum szeptemberben tárgyal a pénzek felhasználásának az infrastruktúrára vonatkozó programjáról – tette hozzá. Szükség van egy közös, mindannyiunk számára elfogadott, hosszú távú nemzetpolitikai stratégiára – hangsúlyozta Szili Katalin. Mint mondta, ehhez együttműködésre van szükség, erre a parlament fóruma készen áll.

Gyenesei István önkormányzati miniszter kifejtette: semmiféle olyan reform nem lehet kívánatos, amely akárcsak rövid távon is sérti a települések vagy az állampolgárok érdekeit. A reformokhoz elengedhetetlen a szakmai, politikai, érdek-képviseleti és társadalmi támogatottság.

A miniszter leszögezte: nem fogadható el az az álláspont, amely szerint kevesebb önkormányzatra lenne szükség, az ugyanis alapjaiban sértené a települési autonomitást, az önrendelkezés jogát. Vagyis: „el a kezekkel az önkormányzatoktól!” – szögezte le.

A tanácskozáson felolvasták György Ervin, Kovászna megye prefektusának üzenetét, őt – mint közölték – a román hatóságok nem  engedték el a világkonferenciára, hogy elmondhassa a Kisebbségi érdekérvényesítés keretei Romániában címmel tervezett beszédét. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke  átnyújtotta a kiemelkedő polgármesteri tevékenység elismeréseként odaítélt aranygyűrűket. Az idén Sóvágó László (Hajdúszoboszló), Szalai János (Csősz), Vitály Barna (Hegyközcsatár, Románia) és Hajdu László (Budapest, XV. kerület) polgármester vehette át a kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik