Hírek

2008.06.05. 08:25

Szerdától múltidézés a nyugati határszélen

Mától fokozott ellenőrzésre kell számítani az osztrák-magyar határon a labdarúgó Európa-bajnokság miatt; a nagyobb határátkelőhelyeken torlódás is előfordulhat, ezért a kisebb forgalmú átkelőhelyek igénybevételét javasolja a rendőrség.

BAMA

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az időszakos és szelektív ellenőrzés mindezidáig nem okozott torlódást a határforgalomban, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a nagyobb átkelőhelyeken - különösen Hegyeshalomban, Sopronnál és Rábafüzesnél - a nyári szabadságok és a vendégmunkások átutazása miatt a szurkolóktól függetlenül is forgalomnövekedésre kell számítani. A rendőrség ezért a kisebb átkelőhelyek igénybevételét javasolja, illetve ha az úticél Németország, akkor azt tanácsolják, az utazók Rajkánál lépjenek ki az országból és Szlovákián keresztül utazzanak.

A határátlépésnél kifelé csak az osztrák rendőrök fogják ellenőrizni az utazókat, Magyarországra belépéskor szabadon átjárható lesz a határ, mivel a magyar rendőrök nem ellenőrzik egyik irányban sem a forgalmat, de jelen lesznek az államhatáron, hogy segítsenek a gyors határátlépésben. A magyar-osztrák határszakaszon lévő volt határátkelőhelyeket három kategóriába sorolta az osztrá rendőrség.

Az egyik kategóriába azok a nagy forgalmú nemzetközi határátkelőhelyek tartoznak - mint például Hegyeshalom, Sopron, Kőszeg, Bucsu és Rábafüzes közúti, valamint Győr-Hegyeshalom-Bécs vasúti határátkelő - ahol folyamatos ellenőrzést tartanak. Az ellenőrző kapukat újra üzembe helyezik, az osztrák rendőri szervek szúrópróbaszerűen, vagy csak a gyanús elemeket ellenőrzik. A Külügyminisztérium még hétfőn azt közölte: értesülései szerint Ausztria ezeken a nagyobb közúti határátkelőkön csak a mérkőzések kezdete előtt 26 órával kezd ellenőrzésbe, és a kontrollt a meccs végétől számítva még 24 óráig tartja fenn.

A határátkelők másik csoportját a kisebb forgalmú átkelők jelentik, ahol az ellenőrzést mobil egységek hajtják végre. Ilyen, közepes forgalmú határátkelő például Jánossomorja, Fertőd, Kópháza, Szentpéterfa és Pinkamindszent, valamint a fertőszentmiklósi, a soproni és a szentgotthárdi nemzetközi vasútvonalon található vasúti határátkelőhely.

A harmadik kategóriába a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelők tartoznak, ezeken az átkelőkön szúrópróbaszerű, spontán ellenőrzéssel lehet számolni. Ilyen határátkelő például Fertőrákos, Zsira, Írott-kő, és Bozsok. Az ellenőrzés időszakában az átkelőhelyek közötti úgynevezett "zöldhatáron" a határátlépés nem lehetséges, aki ezt mégis megteszi, az bírságra számíthat.

Magyar állampolgár az Eb idején Ausztriába továbbra is az Európai Unióban elfogadott úti okmányokkal utazhat, vagyis útlevéllel, illetve régi és új típusú személyi igazolvánnyal. Az ellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve hogy kiszűrjék mindazokat, akik nem kívánatosak az eseményen.

A magyar-osztrák határon tavaly december 21-én szűnt meg a határellenőrzés, miután Magyarország teljes jogú tagja lett a schengeni egyezménynek. Ausztria hétfőn állította vissza egy hónapra határain az ellenőrzést a hét végén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság miatt.

Ezek is érdekelhetik