Hírek

2010.01.13. 05:53

Semjén Zsolt öntömjénezése

Semjén Zsolt, a hazai kereszténydemokraták első embere egy interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy egyáltalán nem véletlenül vállalta „a párt ökle” szerepkört, mert ő és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető feladata volt megakadályozni, hogy Gyurcsány Ferenc volt szocialista pártelnök és miniszterelnök közvetlenül csatázhasson Orbán Viktorral.

Stanga István

Ahhoz képest, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt emberemlékezet óta nem mérette meg önállóan önmagát semmiféle választáson, és a párt úgy éldegél a Fidesz testén, mint valami vérszívó parazita, Semjén Zsolt elnök meglepően magabiztos, sőt, erőtől duzzadó interjúval lepte meg a Magyar Narancs olvasóit. A 48. életévében járó, teológusi doktorátussal, valamint szociológiai diplomával rendelkező Semjén, aki kis híján hét esztendeje áll a KDNP élén, és aki még csak véletlenül sem a politikusi teljesítményével, hanem különféle verbális ámokfutásaival vétette észre magát, most olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amelyek láttán a hétköznapi halandó azt sem képes eldönteni, sírjon-e vagy inkább nevessen. Már önmagában az sem volt semmi, amikor az elnök – beemelve ezzel saját magát a nagyon fontos emberek közé – arról elmélkedtett, hogy „a párt ökle”  szerepkört nem véletlenül vállalta, mert neki, valamint Navracsics Tibornak, a Fidesz  frakcióvezetőjének az volt a politikai feladatuk, hogy Gyurcsány Ferencet „amortizálják”, s e követelménynek száz százalékig sikerült megfelelniük, ám mindez a melldöngetés tényleg eltörpül a többi megállapítás mellett..., így – többek között – amellett, hogy bár a szavazatgyűjtésben a Fidesz a domináns, a „szellemi forrásvidéket” a KDNP biztosítja, továbbá, hogy „a Fidesz olyan, mint egy hajó, amely megy a tengeren, viharban, zátonyok között is (...) de a KDNP az a horgony, amely az örök értékekhez köti a szövetséget”, különösen pedig, hogy „a Fidesz–KDNP szövetség a magyar történelem legsikeresebb konstrukciója”. Nos, hogy Semjént nem fertőzte meg a szerénység, az még akkor is tény, ha egyik-másik állításában van némi igazság.

No, persze, nem a „szellemi forrásvidékes” eszmefuttatásban, ugyanis az  akkora képzavar, hogy elmondani sem tudom, ami pedig azt a kijelentést illeti, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség lenne kis hazánk történelmének legsikeresebb konstrukciója..., hát, ez tényleg nagyon-nagyon jól hangzik, csak van vele egy kis probléma: egyrészt az ég adta világon semmivel se lehet bizonyítani, másrészt meg jómagam az istennek sem vagyok képes megérteni, mitől lenne olyan elképesztően jó az a duó, amely a létrejöttét követő első (és azóta egyetlen) országgyűlési választást viszonylag simán elveszítette. Arról meg még nem hallottam, hogy politikai pártok esetében a siker fokmérője a választási „zakó” lenne. A horgonyos hasonlat viszont tényleg tetszik, jóllehet a kívülállók számára elég gyakran tűnik úgy, hogy a Fidesz hajója – hogy én is maradjak a Semjén-féle hasonlatnál – sokkal simábban és gyorsabban haladna, ha olykor-olykor felhúznák a horgonyt. A legvégére hagytam a „hogyan nyertem meg a háborút”, azaz a „miként  is amortizáltam Navracsics Tibivel Gyurcsány Fletót”-féle projektet, amely állításból annyi minden kétséget kizáróan igaz, hogy Semjén időről időre nekiment a szocialista párt egykori elnökének és miniszterelnökének, aki azonban korántsem emiatt bukott (sőt, nagyon erős a gyanúm, hogy akit a választók körében nem igazán népszerű Semjén támad, az csak nyer a dolgon), hanem az MSZP azon vesszőfutásása miatt, amely lényegében az őszödi beszéddel kezdődött. Lélektanilag persze, megértem, hogy a KDNP első embere igyekszik minél jelentősebbnek feltüntetni önmaga és pártja szerepét..., elvégre mit mondana, ha valaki arról kérdezné, miért is ülnek évek óta a T. Házban.

Ezek is érdekelhetik