Hírek

2011.09.23. 19:15

Fizetnek a műhold okozta károkra

A legtöbb lakásbiztosításban szerepel átvállalt kockázatként az "idegen jármű ütközése", ebből adódóan a biztosító fizet a földre hulló műhold okozta kárért is - közölte az Aegon Biztosító az MTI-vel.

MTI

A biztosító ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy az amerikai űrkutatási hivatal a hét elején figyelmeztetett arra, hogy egy műhold darabjai valószínűleg becsapódnak bolygónk felszínébe. A legfrissebb tájékoztatás szerint a becsapódás valószínű helye Olaszországban lesz, nem érinti Magyarországot, és péntek este, illetve szombaton hajnalban várható. 

A biztosító magyarázata szerint "idegen jármű ütközése" kategóriába tartozó esetek tipikus - bár ugyancsak ritka - fajtája, ha egy kamion letarolja a ház kerítését és a szobában áll meg. A biztosítási szerződések viszont a járművek között csak a tulajdonviszony alapján tesznek különbséget, a saját járművel okozott kárra nem fizet. 

A lényeg tehát az idegen jármű, és az ütközés. Amennyiben egy űrhajó darabja ütközik a házba, az is biztosítási esemény. Ha a becsapódó alkatrész robbanást és tüzet, vagy netán személyi sérülést okoz, az is része az alapbiztosításnak, akár a gázrobbanásért való helytállás. Erre viszont - általában - térítési plafont állapítanak meg a biztosítók - jegyzik meg a szakértők.

Ezek is érdekelhetik