Hírek

2016.12.21. 08:10

Tizenkét halott, egy magyar könnyebben megsérült, miután egy kamion belehajtott egy karácsonyi vásárba – Nem az elkövetőt fogták el, több támadó is lehet

Brüsszel, Párizs, Nizza után Berlin.

BAMA

Tizenkettőre nőtt a berlini karácsonyi vásáron történt gázolás halálos áldozatainak a száma, 48-an súlyosan megsérültek, az áldozatok között egy könnyebben sérült magyar is van. Idáig annyit tudni, hogy nem a 23 éves pakisztáni származású Naved B. vezette a kamiont, a támadót vagy támadókat nagy erőkkel keresik. Kedden a gyász jeleként Németországban félárbocra eresztették a zászlókat országszerte valamennyi állami intézménynél.
 
Berlin Hétfőn kivételesen csípős, fagyos idő volt a berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatzon, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál rendeznek meg minden évben. A bámészkodók a gyönyörű díszek társaságában nem is gondolták, hogy a meghitt hangulat egy szempillantás alatt szertefoszlik. Azt főleg nem, hogy a júliusban történt nizzai merénylet pont itt ismétlődhet meg. Egy lengyel kamion ugyanis szándékosan belehajtott a karácsonyi vásár kellős közepébe. A 25 tonnás gépjármű 60 kilométeres sebességgel 50–70 métert haladt a tömegben, és nem akart megállni. Rengetegen kiabáltak, sikongattak, a vásárlók fejvesztve próbáltak elmenekülni. „Egy kamion behajtott ide, és egyszerűen átgázolt az embereken. Ezután lövéseket hallottam, hátrébb húzódtam. Két perc múlva itt volt a rendőrség a kamion körül” – mesélte egy fiatalember az Euronewsnak. Egy másik szemtanú pedig egészen közelről élte át a borzalmat. „Éppen mentünk el a vásárból, amikor berobogott az a hatalmas vas. Jött felém és a barátnőm felé. Tőlem 3, a barátnőmtől 5 méterre hajtott el, ahogy a bejárat felől, a korlátokon át gurult végig. Az villant át rajtam akkor, itt a vég!”

A támadásban 12 ember meghalt, 48 megsebesült, többen súlyos állapotban vannak. Kiderült, hogy egy magyar is van az áldozatok között, ő könnyebben sérült és már el is hagyta a kórházat.

A járműben egy holttestet is találtak, a lengyel állampolgárságú férfi lehetett a kamion eredeti vezetője. A teherautó tulajdonosa megerősítette, hogy korábban elvesztették a kapcsolatot a sofőrrel. „Az a személy, aki kiugrott a kocsiból, nem az én sofőröm. Én kiállok az alkalmazottam mellett. Valószínűleg eltérítették a kamiont” – mondta Ariel Zurawski, a kamion tulajdonosa. Egy pakisztáni származású férfit elfogtak, az első hírek szerint ő vezette a kamiont, a 23 éves Naved B. menedékkérőként érkezett Németországba.

Berlinben Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter kifejtette, hogy egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihádista szervezet sem, a gyanúsított pedig tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. A Die Welt egy nevét elhallgató, de titkosszolgálati forrásra hivatkozva azt írta: az elkapott pakisztáni férfi nem hozható összefüggésbe a terrorcselekménnyel. Azóta a nyomozást irányító szövetségi államügyészség is bejelentette, hogy elképzelhető, a tettes jelenleg is szökésben van, minden bizonnyal felfegyverkezve, ezért mindenkit fokozott óvatosságra intenek. Sőt, egyelőre még azt sem tudják, hogy egy vagy több elkövetője van a támadásnak.

Az egész országot sokkolta a támadás. „Nagyon félek. Nem érzem magam biztonságban. Hogyan bízhatunk az emberekben, a biztonságiakban ezek után?” – mondta egy berlini lakos. „Találkozót beszéltem meg hétfő estére a karácsonyi vásáron, de nem tudtam odamenni, nem éreztem jól magam. Én is ott lehetnék az áldozatok között” – nyilatkozta egy másik.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási és biztonságpolitikát. A bajor kormányfő nyilatkozatában kiemelte: a politika a berlini merénylet után azzal tartozik az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak, hogy felülvizsgálja és kiigazítja a bevándorlási politikát és a biztonságpolitikát. A belügyminiszteri konferencia soros elnöke, Klaus Bouillon Saar-vidék tartományi belügyminiszter azt mondta, hogy a berlini támadás után „meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk, akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni” – tette hozzá. A támadás ellenére nem zárják be a mintegy 2500 németországi karácsonyi vásárt, de megerősítik a védelmüket és felülvizsgálják a biztonsági koncepciókat. Így nem halasztják el a Berlinbe tervezett hagyományos szilveszteri népünnepélyt sem, amelyen mindig százezrek vesznek részt.

Fokozott rendőri intézkedés

„A hétfő esti berlini merénylet egész Európa ellen irányult, így Magyarországot is támadás érte” – mondta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő szerint „nem lehetünk naivak, az elmúlt másfél évben Európa biztonsági helyzete drasztikusan romlott, aminek elsődleges oka az illegális és ellenőrizetlen migráció, Európa és Magyarország biztonságáért mindent meg kell tenni”. A Belügyminisztérium közölte, a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartanak a külföldi társszolgálatokkal. A terrorfenyegetettségi szintet nem emelte a Terrorellenes Koordinációs Bizottság, marad a 3-as, közepes fokozat. A magyar hatóságok mindent megtesznek az emberek biztonsága érdekében, a rendőri jelenlétet megerősítik, különösen a karácsonyi vásárok körzetében.

Keresztény értékeinket csapás érte

Angela Merkel német kancellár azt mondta, nem akarnak együtt élni a terrorral, és erővel is megvédik a szabadságon és a nyitottságon alapuló életformájukat. Orbán Viktor levelet írt a kancellárnak, amelyben megdöbbenését és együttérzését fejezte ki a merénylet miatt. „Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében” – írta Orbán Viktor.

Eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetettség

„Az európai és az arab országok egymásra vannak utalva a terrorelhárítás és a biztonság megteremtése terén, ez nyilvánvaló abból, hogy az elmúlt nap eseményeinek fényében Európában minden eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetettség” – mondta tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter Kairóban az Arab Liga és az EU külügyminisztereinek tanácskozása után. „A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli az elmúlt nap terrorcselekményeit, amelyek Európa és az európaiak elleni támadásokként értelmezendők. Ezek a terrorcselekmények világosan megmutatják, hogy az emberek biztonságának megteremtése a legfontosabb az Európai Unió politikájában” – mondta Szijjártó. Az európaiak elleni terrorcselekmények mindaddig folytatódni fognak, amíg az unió nem tudja megállítani az illegális migrációt. „Világosan látni kell, hogy a terrorszervezetek közös ellenségei Európának és az arab országoknak, és emiatt egy történelmi jelentőségű szoros szövetségnek kell kialakulnia ezen országok között” – tette hozzá.

Kiskorúak akartak robbantani

A múlt héten egy 12 éves iraki származású fiút kaptak el Németországban, aki feltehetőleg a Rajna-parti Ludwigshafen karácsonyi vásárában akart házilag barkácsolt szögbombát robbantani. A Németországban született fiú vallásilag radikalizálódott, és feltehetően az Iszlám Állam egy ismeretlen tagja utasította a merénylet elkövetésére. Szombaton több mint tíz kiskorút helyeztek zárt intézetbe Belgiumban, amiért az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet internetes üzenetekben kapott útmutatás szerint és oktatóvideókon keresztül terrortámadásokat akartak elkövettetni velük, a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon. Az ilyen szervezetek azért választanak gyerekeket, mert a kiskorúak könnyebben átjuthatnak az esetleges biztonsági ellenőrzéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!