Hírek

2017.04.17. 08:35

Véget ért a salátapánik – egyre olcsóbb árak

Magyarországon 2500-2600 hektáron folyik zöldséghajtatás üvegházakban, fóliákban. A termelők április közepétől november végéig folyamatosan látják el a piacokat.

MW Központi Szerkesztőség

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke elmondta: a piacokon és az áruházláncokban már megjelentek a magyar primőr zöldségek, főleg a termálvízzel fűtött üvegházakból, fóliasátrakból érkezik nagyobb mennyiségben például a paprika, a paradicsom és az uborka. A hidegfóliákból is elkezdték a hidegtűrő növények szedését, például a salátaféléket, a hónapos retket, a kínai kelt és a zöldhagymát. Az üvegházi és fóliás termelésnek köszönhetően a legtöbb hajtatott termékből
a magyarországi termelők április közepétől november végéig folyamatosan látják el a piacokat. A magyar primőráru a kisebb szállítási távolság miatt frissebb, ezért jobb minőségű, mint az import. A nagy áruházláncok kevésbé érvényesítik ezt az árakban, de ennek köszönhetően a termelőknél és a piacokon olcsóbb a hazai.

A zöldségek ára eddig, főleg a salátákat illetően, drágább volt a megszokottnál. A KSH adatai szerint az importból származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 42 százalékkal, a jégsalátáé 92 százalékkal volt magasabb.

Ennek az az oka, hogy Olaszországban és Spanyolországban is sokkal hidegebb volt a tél. Sok hazai gazdálkodó ezért növelte a termesztést. Ez
a mostani hetekre már túlkínálatot okoz, ennek köszönhetően már nem drágább, sőt olcsóbb a saláta, mint lenni szokott. Már 200-300 forintért árulnak egy fej salátát.

Nemcsak hazai piacra, exportra is egyre többet termelnek a magyar gazdák. A kivitel 2 százalékkal, 4,82 ezer tonnára nőtt 2016-ban. A saláta legnagyobb részét Ausztriá­ba és Romániába szállítjuk.

Ledó Ferenc azt mondta: a magyar  zöldségek részaránya a primőrök között a fontosabb termékek, például a paprika, paradicsom és a saláta esetében húsvét után már eléri a 60-70 százalékot. Május elejére pedig már a 80-90 százalékot.   

A fő termelők

A világ salátatermése az elmúlt években megközelítette a 25 millió tonnát, amelynek kétharmada Ázsiából származott. A világelső Kína, valamint az Egyesült Államok, India és Spanyolország együtt a globális termés 80 százalékát adják. Az EU-ban Spanyolország termeszti a legtöbbet, mert az országra jellemző időjárás miatt még télen is szabadföldben lehet termeszteni. A legtöbb salátát Németországban és az Egyesült Királyságban fogyasztják.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik