Kék hírek, bulvár

2008.06.23. 11:05

Vizsgálják a Nagybajomban lezuhant helikopter üzemanyagát

Rejtély, hogy mi okozhatta a vasárnapi helikopterbalesetet. Szakértők most a mikroklimára vonatkozó adatokat szerzik be és ha lehetőségük nyílik, meghallgatják a pilótát és a lezuhant gép utasait.

Harsányi Miklós

– A szakemberek mintát vettek a Nagybajomnál lezuhant helikopter üzemanyagából, a helyszíni vizsgálat vasárnap késő éjjel ért véget – közölte hétfőn délelőtt Bajkó Erika a közlekedésbiztonsági szervezet szóvivője.

A független szakmai vizsgálat megerősítette az első megállapításokat. A helikopter a felszállás után mintegy 200 métert repült alacsony magasságon, kis sebességgel, amikor 15-20 méter magasságból eddig tisztázatlan okból a fák közé zuhant. Szakemberek azt is megállapították: a baleset pillanatában müködőtt a légijármű hajtóműve. Az viszont kérdéses, hogy milyen hatásfokkal.

– Elvégeztük az ilyenkor szokásos többi vizsgálatot is – számolt be a szóvivő. – Mintát vettünk az üzemanyagból, megmértük a mennyiségét, s rögzítettük a szűrők állapotát is.

Jelenleg tovább folyik az adatgyűjtés, külön foglalkoznak a meterológiai információkkal. Bajkó Erika jelezte: rendelkeznek az általános időjárási jellemzőkkel. Mivel a helikopter érzékeny a légköri változásokra, ezért a baleset helyszínére vonatkozó légköri mikroklíma adatokat is beszerzik. S amint lehetőségük nyílik rá, meghallgatják a pilótát és az utasokat is. Arra kíváncsiak, hogy ők mit érzékeltek a repüléskor. Ez azért fontos, magyarázta a szóvivő, mert a helikopterek általában nem rendelkeznek fedélzeti adatrögzítővel, azaz fekete dobozzal.

– Amennyiben nem kell a hajtóműveket is vizsgálni, akkor néhány hét alatt lezárható a vizsgálat – tudtuk meg.
Mint arról beszámoltunk, az utasok közül senki nem vesztette életét, de a gépen tartózkodók közül négyen súlyosan megsérültek. Őket mentőhelikpoterrel és mentőautóval a kaposvári, a pécsi és a zalaegerszegi kórházba szállították. Úgy tudjuk, a helikopterbaleset három sérültjét jelenleg is a Kaposi Mór Oktatókórházban ápolják. Két férfi súlyos-, a harmadik könnyebb sérülést szenvedett.
Kíváncsiak voltunk állapotukra, ám hétfőn délelőtt a kórházban nem nyilatkoztak.

Ezek is érdekelhetik