Kék hírek, bulvár

2010.01.21. 09:43

Negyvennel az autópályán: nyári gumi hozhat halált

Negyvennel döcögnek az autók az M7-es autópályán. A sofőrök nem találkoztak sószóró gépkocsikkal. Sokan félnek: a téli gumin spórolók balesetet, tragédiát okoznak.

Harsányi Miklós

– Egy négykerék meghajtású terepjáróval akár százzal is mehetnék, de az M7-es autópályán rendkívül lelassult a közlekedés – hívta fel telefonon csütörtök délelőtt a Sonline.hu szerkesztőségét egy kaposvári autós.

– A 67-es úton Somogyaszalónál láttam ugyan egy sószórót  – magyarázta a gépkocsivezető. – Akkor arra gondoltam, hogy majd a sztrádán majd normálisabb körülmények között autózhatok. Tévedtem. Lassan fél órája alig 40-el megyünk. Előttünk két sószóró halad, utána nagyjából 30 kamion és csaknem 60 autó gurul. Fogalmam sincs, hogy mi lehet. A kőröshegyi völgyhídnál vagyunk, s idegesítő a helyzet. Bosszantó, hogy az ember megveszi az autópálya matricát, s csak ennyivel tud közlekedni.A férfi reggeli tapasztalatát is megosztotta hírportálunkkal. A kaposvári sportcsarnok közelében két nyári autógumis gépkocsi vezetője próbált felhajtani az emelkedőn. Nekik nem sikerült, a terepjárós férfinek igen. Járművére téli autógumit szereltetett fel.

– Aki ilyen esetben nyári gumival közlekedik, annak az autójáról leszereltetnén a rendszámot – hangsúlyozta. – Ne öljön meg senki azért, mert télen nem gondoskodik megfelelően a saját gépkocsijáról. Nem szeretném, ha valaki torpedóként vágódna az autómba!

Damásdi Miklós, a fonyódi autópálya-mérnökség vezetője megerősítette a torlódással kapcsolatos információnkat. Ennek kapcsán jelezte: korántsem váratlan dologról van szó.
– Az új KRESZ-t át kell tanulmányozni – tanácsolta a szakember. – Ebben van egy olyan pont, amely január elsejétől hatályos. Tételesen leírták, hogy a hóeltakarítást végző konvojt tilos megelőzni. Aki vét a szabályok ellen, azt megbüntethetik. Amúgy a hótoló-sószóró járművek hátulján jól látható az elhelyezett "előzni tilos" tábla.

Damásdi szerint a csütörtökihez hasonló torlódásokat el kell tűrni. Ez azt is eredményezheti,  hogy az autósok akár 15-20 kilométeren át követhetik a konvojt. A szakember türelmet kért a gépkocsivezetőktől, ugyanakkor kitért rá; a hótolók 20-30 kilométerenként félre állnak, lehetővé téve a feltorlódott gépkocsik tovább haladását.
– Tökéletes – így jellemezte az M7-es autópálya somogyi szakaszán a csütörtöki közlekedési viszonyokat. Damásdi közölte: mindenhol járható a sztráda. Kellően megválasztott sebességgel biztonságosan lehet közlekedni

Ezek is érdekelhetik