Kék hírek, bulvár

2010.07.18. 11:00

Irány a munkahelyre! Sprint a busz után

Hiú remény; a helyközi autóbusz-közlekedésben szeptember elsejétől várható csak változás.

Jeki Gabriella

Gyakran csak futva érik el az autóbuszt Babócsán, mert a járat nem a megállóban áll meg. A település menetrend módosítást kezdeményezett.
Babócsa barátibb” autóbusz menetrendet szeretnének a dél-somogyi településen élők. Változtatást kérnek a Kapos Volán Zrt.-től. A lakók úgy érzik, betelt a pohár: évek óta próbálták a menetrend módosítását kezdeményezni, de nem történt semmi. Most újabb lakossági bejelentések érkeztek az önkormányzathoz, amelyek a munkába, iskolába való be-, majd hazajutás lehetőségeinek hiányát, illetve szűkösségét kifogásolják.

Péter István polgármester levélben kérte a Kapos Volánt az egyeztetésre. Ebben kifogásolta, hogy a Nagyatád felé induló autóbusz járatok több esetben nem a Szabadság téren található buszmegállóból indulnak, hanem a mellette lévő utca sarkáról. Az utasoknak ez – főleg rossz idő esetén – kényelmetlenséget okoz, hiszen az utazók több esetben csak futva érik el a járatot.

Kiderült: mindez megszokásos alapon történik, hiszen az autóbusznak, a vasútról érkezve „kényelmesebb” a sarkon megállni, mint a megállóban, amely „nem esik útba”. Az önkormányzat másik észrevétele az esti órákban közlekedő – pontosabban nem közlekedő – járatokra vonatkozott. A levél szerint 17 és 22 óra között egyetlen autóbusz sem érinti a falut, és a Nagyatádról 18.20-kor induló járat is csupán a szomszédos Háromfáig közlekedik, így a babócsaiaknak külön fuvarral kell megoldaniuk a hazajutást.

Kérdéseinkre a Kapos Volán Zrt. is reagált. Kovács Melinda szóvivő elmondta: a Babócsáról Nagyatád irányába közlekedő autóbuszjáratok kijelölt megállóhelyekről történő indulására vonatkozóan intézkedett a társaság. Az autóbuszvezetők figyelmét felhívta a megállóhelyen kívül történő megállás tilalmára, amelynek betartását fokozottan ellenőrzi.



Hozzátette: a közforgalmú autóbusz-közlekedés menetrendjének előkészítésekor a társaság valamennyi önkormányzatot levélben kereste meg az autóbuszjáratok menetrendjével kapcsolatos észrevételek, javaslatok, módosítási igények megismerése érdekében. A babócsai önkormányzattól érkezett menetrend módosítási javaslatot a társaság értékelte, a Nagyatádról 18.20 órakor induló Háromfára közlekedő járat Babócsáig történő közlekedtetését az ellátásért felelős minisztérium felé kezdeményezte.

Megtudtuk: a helyközi autóbusz-közlekedésben szeptember 1-jétől a tanévkezdéssel összefüggésben és 2010. december 12-én a jövő évi menetrend hatálybalépésével egyidejűleg lesz menetrend módosítás. A menetrend módosításával kapcsolatos előkészületi feladatok, az érintett önkormányzatokkal történő egyeztetések jelenleg is zajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!