Kék hírek, bulvár

2011.02.02. 10:06

Ügyészségi hatáskörbe került a Jobbik-lista botrány

A sikertelen békéltetőtárgyalás után szerdán reggel folytatódott a kaposvári bíróságon a Vona Gábor pártelnök által a Jobbik korábbi somogyi vezetője, Futó Tibor, illetve egyik kaposvári aktivistája, Herner Árpád ellen indított rágalmazási per.

a.v

A Jobbik elnöke azért indított pert, mert szerinte a tavaly áprilisi választások előtt kirobbant somogyi listaleadási botrány után Futó Tibor és Herner Árpád valótlanul állította: ha az általuk leadott somogyi listák érvénytelenek, úgy az országban leadott összes Jobbik-lista is az, ugyanis ugyanolyan jogosítványaik voltak, mint a többi megyei vezetőnek.

Azt már reggel sejteni lehetett, hogy Vona Gábor nem jelenik meg a bíróság előtt, hiszen a tárgyalás előtt bő órával még az egyik televízióban vendégeskedett. Ügyvédje Varga Ildikó, a pártelnök elnöki stábvezetője kísértében érkezett – amúgy Varga Ildikó is perre ment Herner Árpáddal, illetve a Somogy TV ügyvezetőjével, Kresz Lászlóval: egy tévés beszélgetés miatt indított rágalmazási pert –, s a tárgyalás előtt nem akart nyilatkozni.

– Mindenki tudja, aki ismeri az ügyet, hogy nekünk van igazunk – jelentette ki viszont Futó Tibor. – Mindenről papírunk van, szerencsére még azelőtt kinyomtattam minden dokumentumot, hogy lezárták a jobbikos postafiókom, s levettek a párt levelezőlistájáról. Ez alapján nagyon bízom benne, hogy kiderül: igazunk van.

Herner Árpád viszont arról beszélt, nem érti, miért ilyen fontos Vona Gábornak ez az ügy, szerinte ugyanis az egész per csak figyelemfelkeltés, pr-fogás.
– Szeretném, ha minél hamarabb véget érne – tette hozzá –, ám azt nem hagyom, hogy hülyeségekkel vádoljanak.

A magánvádas eljárásban Vona Gábor ügyvédje a bíróság előtt kijelentette: kérik a rágalmazás megállapítását, ugyanis szerintük Futó Tibor tudta, nem volt joga leadni a listákat, s ez alapján nem adhatott volna felhatalmazást erre Herner Árpádnak sem. Majd azután, hogy a területi és az országos választási bizottság is a pártnak adott igazat az ügyben, a sajtóban azt állította, hogy az összes Jobbik-lista érvénytelen.
– Pedig a többi megyei vezetőnek másféle felhatalmazása volt a pártvezetés részéről – állította az ügyvéd –, s ezt be is csatoltuk a bizonyítékok között.



Majd hirtelen fordulatot vett az ügy, a magánvádló ugyanis arra kérte a bíróságot, mivel hivatalos eljárásban, hivatalos személy rágalmazásáról van szó, így tegye át ügyészségi hatáskörbe a vádat.
– Nekünk ez nem rossz – nyugtatta védencét Futó Tibor ügyvédje a bíró rendelte rövid szünetben –, hiszen nincs konkrét személy megnevezve, amikor más listákról nyilatkozott, így az ügyészség meg is szüntetheti az ügyet.

Ami a vádló részéről még mindig kisebb presztízsveszteség lenne, mintha elveszítenék a pert.
A bíró végül elfogadta a vád indítványát, így az ügy átkerül az ügyészségre, csakúgy, mint Vona Gábor Herner Árpád ellen indított pere.
– Ez vicc – mosolygott kényszeredetten Futó Tibor. – Nem itt kellene lennem, hanem a munkám végeznem, mint eddig. Pitiáner dolog ez az egész...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!