Kék hírek, bulvár

2011.11.16. 13:43

Emberemlékezet óta nem volt ilyen Magyarországon

Megszólalnak a szirénák, összeül az operatív törzs: országos katasztrófariasztási gyakorlatot tartanak a jövő hétfőn hazánkban. A tv-ben, rádióban elhangzó üzenet csupán próba – a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajló károkról számolnak be.

Harsányi Miklós

Emberemlékezet óta nem volt ilyen gyakorlat Magyarországon, országosan csaknem 25 ezer főt érint az akció. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, aki egyben a megyei védelmi bizottság vezetője szerdán a kaposvári sajtótájékoztatón aláhúzta: a társadalomnak közösen kell felkészülnie a katasztrófahelyzetekre.
– Somogyban összességében közel ezer ember kapcsolódik a gyakorlatba – emelte ki az elnök. – Nagyon fontos, hogy gyorsan, hatékonyan reagáljanak adott helyzetben a szakemberek.

Három, egymáshoz szorosan kapcsolódó elemből épül fel a gyakorlat. A sajtótájékoztatón elhangzott: elsőként a katasztrófavédelem és a hivatásos tűzoltóságok állományát értesítik. Ez Somogyban 405 személyt érint. Egyúttal készenlétbe helyezik a megyei védelmi bizottságot, s úgynevezett törzsvezetési gyakorlatot is tartanak.Eközben a lakosság részére – a médián keresztül – közleményeket hoznak nyilvánosságra: számos tv-csatornán és rádióadásban hétfőn 12 alkalommal hangzanak el a felhívások. Azt nem tudni előre pontosan, hogy ezek mit tartalmaznak. Fontos tudni: fiktív káreseményekről lesz szó. A Csillagok Háborúja című filmből már jól ismert helyszínein zajló történetről számolnak be. Szakemberek hangsúlyozzák: a hétfői közlemény csupán próbája egy lehetséges, tényleges veszély esetén kiadandó felhívásnak.

A riasztási gyakorlat részeként a gyorsreagáló szervezeteket is mozgósítják, védelmi igazgatás egész rendszere részt vesz a feladatokban. Heizler György ezredestől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatójától azt is megtudtuk: a 231 somogyi lakossági riasztó szirénából – összesen 21 településen – 55 szólal majd meg. Ebből 25 a megyeszékhelyen lép majd működésbe.
– A programhoz kapcsolódva Somogyban két helyszínen – a kaposvári sportcsarnoknál és a csurgói közösségi háznál – véradást tartanak – jelezte a katasztrófavédelmi igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!