Kék hírek, bulvár

2012.05.14. 15:04

Jobbikos listaállítási botrány: Vona visszavonta a vádat

Lepergett az egyik szál a tavalyelőtti jobbikos listaállítási-botrány orsóján: másfél évvel az önkormányzati választások után Vona Gábor, a Jobbik elnöke visszavonta a Herner Árpád ellen indított rágalmazási vádat.

Vas András

– Kaptam a bíróságtól egy értesítést, hogy Vona Gábor április 3-án jelezte feléjük, ejteni akarja a vádat – mondta Herner Árpád, aki tizenkilenc hónappal az események után sem érti, egyáltalán miért indultak ellene eljárások, s kellett bíróságra járnia. Ma is úgy véli, az egész ügy nem róla, hanem Varga Ildikó elnöki stábvezető, Vona Gábor, illetve Futó Tibor konfliktusáról szólt.

Herner Árpád állítja, őt csak azért perelték be, mert utóbbi munkáját segítette a kampányban. Ennek ellenére egyik ügyében jogerős ítélet született: tavaly március 31-én a kaposvári bíróság megállapított a bűnösségét, s egy év próbára bocsátotta, s a verdiktet a másodfokú grémium is jóváhagyta.
Herner Árpádot eredendően Varga Ildikó, Vona Gábor elnöki stábvezetője perelte be, s ebben az ügyben marasztalták el: a vádlott a 2010-es őszi önkormányzati választások előtti somogyi jobbikos választási listamizéria – két különböző megyei és kaposvári listát adtak le a párt különböző képviselői – után azt állította, az új névsorokat Varga Ildikó állította össze, s ő ezért került a kaposvári első helyéről a harmadikra. Az ügy kapcsán a listaállítási botrány másik, a pártelnökség által felelősnek tartott szereplőjét, Futó Tibor megyei elnököt a Jobbik ki is zárta soraiból. S őt is beperelték rágalmazás miatt, ugyanis Herner Árpáddal közösen azt állította: személyes konfliktus állt a listaügy hátterében, s ha az általuk leadott két névsor érvénytelen volt, úgy a Jobbik összes, az önkormányzati választásokra benyújtott névsora is az. Utóbbi kijelentés miatt perelt aztán Vona Gábor is.



Az ügy tehát bíróságra került, ahol elsősorban a listaleadásról szólt a vita, s első fokon a magánvádlókat igazolta a bíróság.
– Másodfokon felmentettek – állította Futó Tibor, aki ellen azonban egy másik eljárás is folyamatban van, ugyanis az ominózus listák aláírása miatt magánokirat-hamisítás miatt is feljelentették. – Vicc az egész – tette hozzá a Jobbik megyei exelnöke –, hiszen csak a saját nevem írtam a listára, nem használtam senki szignóját. Tiszta a lelkiismeretem, felhatalmazásom volt mindenre.

A Jobbik országos elnöksége szerint viszont a 19 megyei elnök közül egyedül Futó Tibor kapott olyan meghatalmazást, mely nem vonatkozott a listaleadásokra. Szabó Gábor pártigazgató szerint egyszerűen azért, mert nem bíztak Futóban. Ennek ellenére a botrányig mégis ő volt a Jobbik megyei elnöke, ráadásul alig két hónappal korábban választották meg posztjára. Amúgy utóda sem sokáig mondhatta magát vezetőnek: alig másfél év alatt már – nem számolva a helyi ügyek irányítását időlegesen átvevő Vona Gábort – a harmadik elnökét „fogyasztja” a somogyi Jobbik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!