Kék hírek, bulvár

2014.12.31. 06:48

Szomorú és meghökkentő történetek éve volt 2014

Májusban a vihar aratott a Balatonnál, februárban aknagránátok borzolták a kedélyeket Kaposváron, de megtaláltuk az év legpancserebb tolvaját is. 365 nap legjei Somogyból.

Harsány Miklós

A legsúlyosabb ítélet. A Kaposvári Törvényszéken 2014-ben a legsúlyosabb ítéletet október 7-én hozták: a bíró előre kitervelt, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy elleni emberölés miatt első fokon húsz év fegyházra ítélte azt a 24 éves nagybajomi nőt, aki tavaly november 13-án kalapáccsal agyonverte élettársa alvó testvérét, csak hogy megszerezze a bankkártyáját, melyről ötvenezer forintot vett le ezután. 

A legsúlyosabb jogerős ítéletet somogyi ügyben a Pécsi Ítélőtábla mondta ki január 10-én: helybenhagyva a KT verdiktjét, feltételes szabadlábra bocsátás nélküli életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Bogdán Józsefet, Kertész Józsefet és P. Erikát, a 2012 októberében brutális kegyetlenséggel kivégzett tizenegy esztendős felsőmocsoládi kisfiú, Szita Bence gyilkosait. A két férfit 14. életévét be nem töltött személy elleni, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, Bogdán esetében nyereségvágyból is elkövetett emberölésben társtettesként, a gyerek egykori nevelőanyjának P. Erikát a négyszeresen minősített emberölésre felbujtásban találták bűnösnek. A törvény évközi változása miatt a hármas ügyében elvileg negyven év múlva automatikusan, hivatalból indulhat kegyelmi eljárás.

A legtöbb robbanószerkezet. Aknagránátokat fedeztek fel Kaposváron, a Nádasi és a Pécsi utca sarkán található építkezésnél. A somogyi katasztrófavédelem februárban számolt be, hogy alapásás közben több robbanótest fordult ki a földből. A tűzszerészek úgy ítélték meg, hogy a környékbeli lakók kitelepítése – 100 méteres körzetben – szükséges. A 15 személy befogadásáról a katasztrófavédelem gondoskodott, a közeli iskola tornatermét nyitották meg, de inkább rokonaikhoz mentek a mentési munkálatok idejére. A földből végül 21 darab - 82 milliméteres - aknagránátot távolítottak el a szakemberek.A legkellemetlenebb durranás. Működésbe lépett januárban az egyik kaposvári pénzintézet tűzjelzője: a helyi tűzoltók hármom járművel vonultak ki, a bankban 40 dolgozó és 30 ügyfél tartózkodott. Miután a készülék jelzett, az emberek rögtön elhagyták az épületet, ahonnét a füst szivárgott. A helyszínen fény derült a baj okára: egy elektromos kapcsolószekrényben a szünetmentes akkumulátorok égtek.

A legmeghökkentőbb borulás. Egy pénzszállító autó borult fel Segesd közelében. A járműbe két ember beszorult, őket feszítővágóval szabadították ki a tűzoltók.

A legállatibb mentés. Aknába lépett lovat mentettek Bolháson: egy helyi önkéntes tűzoltó és a tulajdonosok vettek részt az akcióban. A használaton kívüli emésztőgödör fedelére lépett az állat, ami nem bírta el, s beszakadt alatta. A bajt tetézte, hogy az állat két hátsó lába beszorult, saját erejéből képtelen volt kimászni. Az egyik bolhási önkéntes tűzoltó rekordgyorsasággal alig három perc alatt ért a helyszínre, s a tulajjal és egy harmadik segítővel kihúzták az aknából az állatot. Az állatorvosi vizsgálat szerint csak kisebb horzsolásokat szenvedett az állat.

A legviharosabb mentés. Több mint 80 riasztás, megrongálódott épületek és személyautók, s öt helyen vasúti sínekre dőlt fák: a viharos erejű szél rengeteg munkát adott május közepén a somogyi tűzoltóknak. Akkor hat balatoni településen – Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Siófok, Zamárdi, Balatonlelle – folyt a védekezés, mely igazi csapatmunka volt. Civilek, önkéntes tűzoltók és a vízügyi szakembereken kívül az önkéntes mentőszervezetek valamint a hivatásos állomány tagjai is bekapcsolódtak a munkába. A Balaton partszakaszán a hullám kicsapódások miatt 490 ingatlant közel 11 ezer homokzsákkal védtek. A munkát két nagyteljesítményű és két mobil szivattyú is segítette.

Az év legnagyobb balesete július 30-án délelőtt történt az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a táskai pihenőhelynél. Egy üzemanyagot szállító tartályos kamion felborult, kigyulladt, a vezetője a helyszínen meghalt. Hatalmas, fekete füst öntötte el a sztrádát, melyet le is kellett zárni a mentés idejére. Egy méregdrága sportkocsi is letért az autópályáról, és kiégett Szegerdő közelében szeptember 5-én. A cseh felségjelzésű Lamborghiniben két férfi utazott, őket kórházba kellett szállítani. Az év legfurcsább balesete szintén szeptemberben történt, a rendőrök éppen akkor értek oda a siófoki Vak Bottyán utcába, amikor két személyautó ütközése után a járművezetők már a baleseti bejelentőlapot töltötték ki. Ellenőrizték őket, és megállapították, hogy az egyik sofőrt korábban már eltiltották a vezetéstől. A kocsija eredetileg német hatósági jelzésekkel volt ellátva, de ezeket korábban már bevonták. A BMW típusú személygépkocsira viszont elöl és hátul is más-más kocsi rendszámát szerelték fel. A 28 éves enyingi férfit felelősségre vonták a rendőrök.

A 2014-es év legmulatságosabb somogyi bűnesete az volt, amikor két fiatal túszejtéssel fenyegetőzött a siófoki buszpályaudvaron. Telefonon hívták fel a rendőrség ügyeletét, és közölték, hogy 10 millió forintot követelnek, különben TNT-t fognak robbantani. „ Halottakat akar, vagy hozza a pénzt? ” szegezték a kérdést a telefonkezelőnek a rendőrségi segélyhívó vonalban. A buszállomás biztonsági kameráinak felvételei alapján a nyomozók rövid időn belül elfogták a 16 éves siójuti és a 18 éves torvaji fiút.

Mellettük a legamatőrebb somogyi bűnöző címére joggal pályázhat az a 17 éves fiú, aki júliusban összebarátkozott egy Siófokon nyaraló férfival. A turista behívta az apartmanjába italozni. Később a fiatal egy hirtelen ötlettől vezérelve beugrott a házigazda kocsijába, gázt adott és elhajtott. A tulaj belekapaszkodott a kocsiba, több méteren át húzta magával. Végül a fiú egy körforgalomban egy közúti jelzőtáblának ütközött. Utasként egy barátja volt vele, aki megsérült. A sofőr gyorsan elfutott, de rövidesen elfogták a rendőrök, a baleset miatt még segítségnyújtás elmulasztásáért is felelnie kellett. Az ügyek többségében a somogyi rendőrök igyekeztek gyorsan intézkedni, Tabon például előbb vitték vissza a tulajdonosnak a lopott kerékpárját, mielőtt észrevette volna, hogy a lépcsőházból eltűnt a biicikli.


 

Ezek is érdekelhetik