Kék hírek, bulvár

2015.03.05. 18:30

Műkincsek és fegyverek: mindent begyűjtött az „amatőr régész”

Profi régészeknek is dicsőségére válna az a Balaton déli partjáról az elmúlt években előkerült leletegyüttes, amit csütörtökön a siófoki rendőrkapitányságon mutattak be a sajtó képviselőinek.

Fónai Imre

Egyebek között robbanószerrel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt folytatnak ugyanis nyomozást egy 24 éves, amúgy kereskedelmi végzettségű, érettségizett siófoki fiatalemberrel szemben, aki fémkereső és földradar segítségével műtárgyakat, műkincseket, robbanószereket, arany és ezüsttárgyakat gyűjtött össze a szabadstrandokon, illetve észak-somogyi mezőgazdasági területeken.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Műkincsbemutató a rendőrségen
[/caption]
– A Nemzeti Múzeum ad majd végleges szakértői véleményt, a lefoglalt tárgyak használati értéke néhány százezer forint lehet, eszmei értékük azonban elérheti az ötmillió forintot is – mondta csütörtökön Rákhely Zsolt alezredes, a siófoki rendőrkapitányság osztályvezetője. Az interneten kínált eladásra néhány tárgyat az „amatőr régész”, erre figyeltek föl a hatóságok. A házkutatás során egy balatonszárszói ingatlanban találták meg a siófoki fiatalember gyűjteményét. A kilenc órán át tartó akcióba fegyver- és muzeológus szakértő mellett a Készenléti Rendőrség és a honvéd tűzszerészet erőit is bevonták. Íme, a leltár: hat éles robbanószerkezet, több száz lőszer, két lőfegyver, ezerkétszáz műtárgy, műkincs, valamint 390, a fürdőzők által elhagyott arany- és ezüsttárgy a balatoni strandokról.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A Nemzeti Múzeum segítségét is igénybe veszik
[/caption]
– Észak-Somogy már a kelta és a római korban is sűrűn lakott volt – így Rákhely Zsolt. – A második világháború végén pedig komoly harcok dúltak. Mondhatni tehát, hogy leletanyagban gazdag a terület. A gyanúsított fiatalember már 13 éves korában fémkeresőt kapott, amivel először csak a szabadstrandokat járta, majd egyre finomabb érzékenységű készülékhez jutott és közben a történelem is érdekelni kezdte. Hétvégente fémkeresővel és földradarral fölszerelkezve számos korból származó leletet gyűjtött be, a kelta, a római kortól a honfoglalás korán át a középkorig. Régészeti szempontból páratlannak mondható tárgyak is előkerültek a házkutatás során.

Az alezredes elárulta, hogy neki a kelta lovas fibula a „kedvence”, a legrégebbiek a pattintott szerszámok, vagy a két őskori kőbaltafej. Egy 80 literes gabonatároló edény is különleges, ezernyolcszáz évet tölthetett a földben. Zsigmond-aranyforint, ruhadíszek, cserépedények, dárda- és nyílhegyek, pisztolyok, botlódrótos akna – lehetne sorolni. Külön kategória a strandi gyűjtemény, medálok, gyűrűk, kar- és bokaláncok, egy karikagyűrűn egy 1914-es felirat: Boriska.



A Balaton-parton, illetve a vízben gyakorta látni fémkeresővel járó embereket. – Önmagában ez ártalmatlannak tűnik, de aki ilyesmire adja a fejét, az nem árt, ha tisztában van a jogszabályokkal – hangsúlyozta Király Richárd siófoki rendőrkapitány. – A keresőeszközök használata engedélyhez kötött, amit találnak, azt pedig le kell adni a hatóságoknak, múzeumoknak. Ma egyébként már csak kifejezetten múzeumi régész szakemberek kapnak engedélyt a keresők használatára. A jelenleg érvényes jogszabály szerint a nyolcadik naptól számít bűncselekménynek, ha addig nem adja le valaki a talált tárgyat a hatóságoknak.
Az eljárás alá vont fiatalember egyébként megmutatja a lelőhelyeit, ezzel segíti a megyei múzeum régészeti tevékenységét. Az eljárás során ez enyhítő körülmény lesz a számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!