Kék hírek, bulvár

2016.06.01. 14:18

Őssejtterápia: újra kezdődik Seffer Istvánék pere

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében a Fővárosi Ítélőtábla, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket.

A. V.

A grémium tavaly áprilisban egy év két hónap, három esztendőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és hétmillió forint megfizetésére kötelezte Seffer István kaposvári plasztikai sebészt.
Az ügy 2009-ben robbant ki, ekkor tartóztatták le Budapesten a kaposvári magánklinika tulajdonost három társával egyetemben, s azzal vádolták őket, az intézményben engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket. Az ügyészség 2012 januárjában emelt vádat jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmény miatt.



A vád szerint egy ukrán tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok több millió forintért nyújtottak őssejtkezelést engedély nélkül gyógyíthatatlan betegeknek. A vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vett részt Fásy Ádám tévés üzletember is. A vádlottak Seffer István magánklinikáján őssejt-laboratóriumot hoztak létre, majd együttműködési megállapodásokat kötöttek környékbeli kórházakkal, ahonnan alkalmanként 10-15 ezer forintért terhesség-megszakításokból származó szöveteket kaptak. Az őssejtkezelések megindítása érdekében többször kértek engedélyt az ÁNTSZ-től és az Egészségügyi Tudományos Tanácstól, s előbbi dél-dunántúli szervezetétől 2007-ben engedélyt kaptak őssejt gyűjtésére gyógykezelés céljából, ám ezt hamar vissza is vonták.

A törvényszék huszonegy illegális őssejtkezelést látott bizonyítottnak – többnyire szem alá kaptak injekciót –, mindannyian gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek – daganatosok, születési rendellenességgel küzdők, balesetben megsérültek –, s volt köztük, akit azzal kecsegtettek, hogy a kezelés eredményeként kiszállhat a kerekesszékből. A kezeltektől jellemzően ötmillió forintot vagy 25 ezer dollárt kértek, de akadt, akit ingyen kezeltek. A grémium végül a 21 rendbeli csalás vádja alól felmentette a vádlottakat, nyolcukat ugyanakkor elmarasztalta – felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kaptak – emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése, emberi test tiltott felhasználása és kuruzslás miatt. Ez ellen a vádlottak fellebbeztek.

A Fővárosi Ítélőtábla viszont úgy vélte, a törvényszék nem tárta fel kellő alapossággal a tényállást, s nem volt megfelelő az ítélet indoklása sem – többek között a csalás elutasítására vonatkozó rész –, ezért hatályon kívül helyezte és új eljárás kötelezte az elsőfokú testületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!