Közélet

2007.01.18. 16:37

Névtelen Somogy megyei legek

A tíz legnagyobb somogyi adózó összesen több mint 52 milliárd forint összegű különféle adót és járulékot fizetett be az APEH-nek az elmúlt évben.

Márkus Kata

Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatása szerint a legtöbbet, több mint 26 milliárd forintot társadalombiztosítási járulékra fizette be a tíz cég. Ez a megyében befizetett összes ilyen járuléknak több mint a felét teszi ki.

– A tíz legnagyobb somogyi adózó tette a kasszába a megyében az összes személyi jövedelemadónak is több mint a felét – tudtuk meg Ferenczi Anitától, az APEH regionális igazgatóságának a sajtóreferensétől. – Az első tíz cég csaknem 14 milliárd jövedelemadót fizetett be a kasszába. Mindkét adónemnél csökkentek egyébként a befizetések a 2005-ös évhez képest, ám a két évben nem feltétlenül egyezik meg a tíz legnagyobb befizető alany.

Ferenczi Anita elmondta: a tíz legtöbbet fizető rótta le a különféle bírságok csaknem 20 százalékát a megyében, s az összes kivetett késedelmi pótlék 15 százalékát, 88 millió forintot. Somogyban egyébként összesen 240 milliós bírságot és 605 milliós késedelmi pótlékot rótt ki az APEH az elmúlt évben.

Az adóhatóságnál adótitokra hivatkozva természetesen nem adtak felvilágosítást a tíz legnagyobb somogyi adózó kilétéről, s arról sem, mekkora volt a legnagyobb befizetett adó a megyében adónemenként. Szerettük volna azt is megtudni, hogy a 631 úgynevezett kiemelt adózó közt van-e somogyi, s ha igen, hányan s mennyi adót fizettek be tavaly. Kérdéseinkre azonban lapzártáig senki sem reagált az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának budapesti központjából.

Címkék#APEH

Ezek is érdekelhetik