Közélet

2007.02.12. 16:18

Új szakokkal csalogatnak

Egymásra licitálnak az egyetemek és a főiskolák; van, amelyik laptopot sorsol, a másik könyvcsomagot ad azoknak a leendő hallgatóknak, akik az első helyen jelölik meg az intézményt. Somogyban a jelek szerint nincs szükség ilyen csalogatóra; az itteni felsőoktatási intézményeknek, tagozatoknak e nélkül is akad elegendő tanulója.

Fónai Imre, Vas András

A Kodolányi János Főiskola turizmus-vendéglátás szakán az oktatás egyik helyszíne Siófok. Ez az egyik legkeresettebb képzése is az ország legnagyobb, nem állami fenntartású, nonprofit felsőoktatási intézményének. Mára országos összevetésben ez az alapszak a második-negyedik helyet foglalja el a jelentkezések ranglistáján. A hallgatókért folyó, egyre élesedő versenyre a Kodolányi új szakok indításával reagál, emellett, bár nem elsősorban a nagy nevekkel kíván csalogatni, a siófoki intézet elismert szaktekintélye Cey-Bert Róbert Gyula, a gasztronómiai világszövetség elnöke. A főiskolán büszkék ugyan, hogy a friss felsőoktatási ranglistán a százhatvan kar közül benne vannak az első negyvenben, azt tartják: a sikeresség mércéje egyre inkább az, mely intézmény tud színesebb és keresettebb oktatási palettát felkínálni, illetve hány és milyen jellegű, az alapképzésekre épülő mesterszakot tudnak akkreditálni és gondozni.

A Kaposvári Egyetemen az elmúlt tíz esztendőben nagyjából tízmilliárd forintnyi, jórészt infrastrukturális beruházás valósult meg, ennek hatása a diákok létszámán is érezhető volt: az elmúlt években ugyanis folyamatosan nőtt a hallgatók száma.

– Természetesen tudjuk, ez a tendencia egyszer megszakad – mondta Borbély Csaba, az egyetem oktatási rektorhelyettese. – Ám ez összecseng az intézmény vezetőségének elveivel is. Nem akarunk radikális létszámnövekedést, hanem olyan hallgató-oktató arányt, melyet még megfelelő színvonalon tudunk kezelni. Az egyetemünkön szerzett diplomának értéke van, s a jövőben sem szeretnénk diplomagyárrá alakulni.

Éppen emiatt nem is tervezik különféle diákcsalogató kedvezmények bevezetését. A hallgatók számára azonban vonzó lehet, hogy az ország egyik legkorszerűbb intézményében tanulhatnak, kiváló körülmények között, gyönyörű környezetben. Emellett az iskolaválasztásnál kihagyhatatlan tényező, az oktatók felkészültsége is az universitas jó hírét erősíti: egy tavalyi felmérés alapján az állattudományi kar tanári gárdája a második, a gazdaságtudományié pedig az ötödik legerősebb az országos rangsorban, ami garanciát jelent a képzés színvonalát illetően.

– Olyan szakokat indítunk, melyek igen keresettek, gyakran az országban csak egy-két helyen akad ilyen képzés. A látványtervező, a fotó vagy a színész szak egyértelműen hiánypótlónak, az itt szerzett diploma piacképesnek mondható  – tette hozzá Borbély Csaba. Utóbbi nagyon fontos, hiszen a legtöbb intézmény a piacképes diploma megszerzésének lehetőségével csábítja a diákokat, akik közül sokan csak a képzési idő végén, az álláskeresésé közben szembesülnek a valótlanságokkal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!