Közélet

2007.06.13. 14:01

Arany a Hordónak, vesszen a busabél

A nagy sonka-, jégkrém-, narancslé-, csokoládémikulás- és kólateszt után ezúttal a száz forintnál olcsóbb sörök világába kalauzoljuk el a nagyközönséget, nem titkoltan azzal a céllal, hogy segítsünk eligazodni a kavalkádban.

Vas András

Kommandónk ismét útra kelt, végigjárta a város kisebb-nagyobb bevásárlóközpontjait, hogy megfelelő, ám egyáltalán nem reprezentatív készletet állítson össze. Mindezek után lapunk munkatársai a korrekt olvasói tájékoztatást szem előtt tartva végigkóstolták a több liternyi felhozatalt, hogy az egyes termékeket különböző kategóriák szerint értékeljék. Mint a korábbi alkalmakkor, a vizsgálat természetesen ezúttal is teljesen szubjektív, ám talán mégis segít eligazodni a sörök világában. A gondos válogatást követően tucatnyi termék került terítékre, melyeket dizájn, íz, szín és szénsavtartalom alapján vizsgáltak és értékelték – 0-10–es skálán – szakértőink.

Elsőként a dizájn került terítékre, s talán nem meglepő, utóbb sokan úgy vélekedtek, jobb lett volna, ha csak ezt a kategóriát vizsgáltatjuk... A külcsín ugyanis maximum a szemet bántja, a nyelv, az orr és a gyomor nem sínyli meg a kísérletezést. A dizájnbajnok egyébként az Adambräu lett, melynek tervezői nem sokat vacakoltak, jórészt lekoppintották a jól ismert gösseres dobozt – mint listánk is mutatja, eredménnyel. A második helyre az összetettben alulteljesítő, sokakban nosztalgikus gondolatokat ébresztő Balatoni világos érkezett be, míg a bronz a lovacskákkal díszített, s némileg fennhéjazó Minőség, Érték, Tradíció hármas szlogennel tuningolt Arany Hordónak jutott. A legrondábbnak pedig a Deep piros-arany-lila színekben pompázó, koronával és oroszlánokkal megspékelt üvege találtatott.

– Mint egy jól beérett pattanás leve – jellemezte a Schlossmühle színét tablettás boron szocializálódott tördelőnk, mások pedig inkább rózsaszín árnyalatokat véltek felfedezni az itókában. Persze nemcsak a megyeszékhely hipermarketjének egyedüli forgalmazásában kapható márka verte ki a biztosítékot, a legtöbb lé színe nem ütötte meg a sör kategóriát. Nagy kórházi tapasztalattal bíró marketinges munkatársunk például égre-földre esküdözött, hogy hasonló árnyalatú vegyületek egy komolyabb beöntés után látnak napvilágot. Ám kiderült, még mindig csak az út elején járunk, s csúcs jócskán fölöttünk található...

– Meglazult a fogam – jelentette be fájdalmas arccal a kiadóból vendégül látott kolléga, miután kortyolt egyet az Adelsburgból. – Talán a dugulást megszünteti – tette hozzá, s a mosogatóba öntötte a rá eső részt.
– Rothasztott-csíráztatott krumpli lekvárral és mustárral – diagnosztizálta a fantáziadús Beer elnevezésű italt lapszerkesztőnk. Sportos kollégánk hevesen bólogatott, pedig mint kiderül, ő éppen a Balatoni világost nyakalta.

– Ilyen lehet az íze turmixolt kaméleonnak – mélázott el a gyermekkorában biológusi ambíciókat dédelgető munkatársunk. – Amikor a számba ér, olyan, mintha zöld lenne, a torkomban azonban már lila...

A nagy összevisszaságból aztán, ha lassan is, de összeállt a kép. A viadalt a minden kategóriában dobogón végző Arany Hordó nyerte – nomen est omen: járt neki az arany... –, meglehetős fölénnyel. A diadalt leginkább annak köszönheti, hogy nyomaiban valóban emlékeztetett a vizsgálni óhajtott italfélére. Az ezüstérem a szintén egyenletesen teljesítő Adambräunak jutott, míg a dobogó legalsó fokára a sokak által a cseh söripar szégyeneként aposztrofált Bohemia Gold állhatott.

– Ha Svejk ilyet ivott volna, máig visszajárna kísérteni – jellemezte a közhangulatot online szerkesztőnk.
Persze beszédes, hogy a mezőnyben ez a nívó is elég volt a bronzhoz. A többiek ugyanis még ennél is harmatosabb pontszámokat gyűjtöttek. A hátország tagjaira kevés a nyomdafestéket elbíró jelző, bár akadtak, akik megpróbálták virágnyelven leírni érzéseiket.

– A szaga, mint a hiéna szájáé egy dögkeselyű belakmározása után – mondta sötét arccal Animal Planet rajongó kollégánk, miután leküzdötte a Lovag rá eső részét. – Az íze pedig az erjesztett ánizsé, persze sok fokhagymával...
– Ez pedig leginkább a szénsavas égett gumira hasonlít – vélte autókra szakosodott munkatársunk, s összegyűrte a Frisch Fassl decensen barna dobozát.
– A két hétre a napra kitett busabél is jobb ennél – tromfolt a Schlossmühle után a sportrovat jeles tagja, majd elmélázott: – A Schloss németül kastélyt jelent. A Müll szemetet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!