Közélet

2007.07.03. 08:01

Elindult a parlagfűkommandó

Elkezdődött a parlagfű ellenőrzése a megyében. Ezen a héten 14 településre jutnak el a megyei földhivatal szakemberei, szeptemberig pedig hetvenezer hektárnyi területen, a megye húsz százalékát járják majd be.

Meiszterics Eszter

Miklós Róbert, a megyei földhivatal földvédelmi osztályának vezetője úgy tájékoztatott: a mezőgazdasági szakemberek GPS-szel mérik fel a parlagfű-mennyiséget a földeken, amiről aztán elektronikus jegyzőkönyv is készül. A kaszálást vagy az esetleges bírságokat a Növény és Talajvédelmi Szolgálat rendeli el. 

Ahol ellenőriznek a héten

Hács, Kisberény, Istvándi, Homokszentgyörgy, Ecseny, Felsőmocsolád, Csömend, Somogyszentpál, Nikla, Táska, Somogybükkösd, Porrogszentpál, Porrog és Andocs.

Oppé László, az ÁNTSZ parlagfű-koordinátora elmondta: idén a megyében 24 benyújtott pályázatot ítéltek eredményesnek, közöttük hárommillió forintot osztanak szét parlagfű-mentesítés céljából. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlagfűirtás során nem szabad megvárni a virágzást, hanem már a növény bimbózásakor el kell kezdeni a kaszálást és gyomlálást. A dél-dunántúli regionális parlagfű-mentesítési bizottság egyébként egy hete alakult meg és bemutattak egy Parlagfű kézikönyvet is, amely mostantól minden önkormányzati hivatalban megtalálható.

Oppé László hangsúlyozta: az idei évben magasabb büntetésre számíthatnak azok, akik nem irtják a súlyos allergiát okozó növényt. A legkisebb bírság húszezer forint lesz, míg a legsúlyosabb büntetést kétmillió forintról ötmillióra emelték fel.

Ezek is érdekelhetik