Közélet

2007.07.26. 11:03

Mentőöv a vízi mentőknek

Suchman Tamás 12 millió forint gyorssegélyt kért a kormánytól a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának.

Kolumbán Tünde

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke felkérte Balázs Árpádot, Siófok polgármesterét, a Balatoni Szövetség elnökét: közvetítsen, hogy az önkormányzatok a lehető leghamarabb oldják meg, hogy a déli part szabad strandjain – Siófokon, Zamárdiban, Balatonszéplakon, Balatonlellén, Fonyódon, Balatonfenyvesen – is legyenek vízi mentők.

Az ügy előzménye, hogy elfogyott a zánkai központú balatoni vízi mentők szakszolgálatának a pénze, és így augusztusban már nem tudják finanszírozni a mélyvízi mentéseket. A tavon a 18 rendőrhajó mellett a szakszolgálat 10 mentőegysége vigyáz a fürdőzőkre. Övék a Balatonon tevékenykedő legnagyobb civil mentőszervezet. Balázs Árpád szerint a tóparti önkormányzatok nem tudnak segíteni, minden településnek önállóan kell megoldania a vízimentést a saját partszakaszán. Siófok például a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság munkáját támogatja.

A balatoni vízi mentés rendbetétele sürgető feladat. Erre figyelmeztetnek az elmúlt napok mentőakciói is. A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság járőrei a legutóbbi kánikulai hétvégén 19 strandolót mentettek ki a tóból, ami rendkívülinek számít. Három személyen már nem tudtak segíteni. A vízi mentők szerint a legtöbb tragédia a déli partnak azon a strandjain következik be, amelyeket nem őriznek és nem megfelelően jelölték ki.

– Szabadi-sóstón is megelőzhető lett volna a legutóbbi vízbefulladás, ha képzett személy tartózkodik ott, aki azonnal meg tudja kezdeni az elmerült fiatalember keresését – mondta Szedlák Péter a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökségi tagja. Hozzátette: a strandok üzemeltetőjének a feladata a mentőőr alkalmazása. Balázs Árpád cáfolta, hogy az említett strandon nem volt vízimentő, anélkül nem is működhetne.
– A tragédiákat szinte minden esetben az emberi felelőtlenség és a hőség miatti rosszullét okozza. Sokan úgy merészkednek a mélyvízbe, hogy nem tudnak úszni, túlhevült testtel, hirtelen ugranak a vízbe vagy ittasan fürdenek – mondta Horváth László őrnagy. A többség a korszerű viharjelző készülékekre sem figyel.

Suchman Tamás reméli, hogy segít a kormány a balatoni vízi mentőkön, ettől függetlenül a nyár végén a balatoni vízi rendészet, a vízi mentők, a Balatoni Szövetség, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a balatoni viharrendszer működtetőjének részvételével tanácskozást szerveznek. Ezen a vízi mentés jobb koordinálása lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik