Közélet

2008.04.13. 20:42

Öröm és könny a gyerekszemekben

Kilencedszer jöttek össze az ország minden részéről a kollégisták, hogy eldöntsék, ki a legügyesebb.

F. Szarka Ágnes

A kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium először adott otthont a rendezvénynek. Gíber Vilmos, az intézmény vezetője köszöntőjében fájlalta, hogy anyagi okok miatt csak tizenhárom megye tudta elküldeni képviselőit.

– Évről évre kevesebben jövünk össze – mondta. – Ennek egyik oka, hogy a kormányzat folyamatosan elvonja az anyagi támogatást. A döntéshozók úgy látszik, nem láttak még csillogó gyermekszemet, nem tudják, mit jelent egy ilyen jellegű megmérettetés a fiataloknak.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere megnyitójában kiemelte: jó lenne, ha az ország minden kollégiuma olyan lenne, mint a Klebelsberg, amire méltán büszke a város. Itt jó diáknak lenni.

– A megyei fordulók után a legjobbak jöttek el hozzánk – mondta Gálovics Edit, a kollégium igazgatóhelyettese. – Sokszínű, sokrétű tudás és ügyességi próbák után dől el, hogy ki a legügyesebb kollégista, illetve melyik a legügyesebb kollégium.

A háromnapos verseny során a fiatalok műveltségi vetélkedőn adtak számot arról, hogy mennyire ismerik Kaposvár és Somogy kultúráját, művészetét, majd a sportpályán kellett különböző egyéni és csapatversenyen megmérkőzni. Közben a grafikusok egy József Attila-vershez készítettek illusztrációt, míg a kézművesek a Föld napjához kapcsolódó biokollázst.

A Dél-Dunántúl legjobb fafúvósai Kaposváron versenyeztek

A kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy jelentős szerepet vállaljon és kapjon a régió zenei életében. Ennek szellemében rendeztek már harmadszor regionális fafúvósversenyt.

– Ilyen sokan még soha nem jelentkeztek a versenyre, mint idén – mondta Kokas Ferenc, a kaposvári zeneiskola igazgatója. – A dél-dunántúli régió harminckilenc településéről százötvenhét versenyző jött el hozzánk. Ezért kellett kétnaposra bővíteni a megmérettetést.

A fúvós hangszerek a somogyi megyeszékhelyen is egyre népszerűbbek. A Liszt Ferenc Zeneiskolában – ahová a környező településekről is járnak – ötszázharminc diák közül százötvenen tanulnak a fúvós tanszakon.

Az összesített versenyben a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium győzedelmeskedett, a házigazdáknak az ezüstérem jutott. A 16 év alatti lányok közül Dékány Adrienn, a 16 év feletti fiúknál Molnár Gábor nyert. Mindketten a Klebelsberg kollégium lakói.

– Ilyen sokan még soha nem jelentkeztek a versenyre, mint idén – mondta Kokas Ferenc, a kaposvári zeneiskola igazgatója. – A dél-dunántúli régió harminckilenc településéről százötvenhét versenyző jött el hozzánk. Ezért kellett kétnaposra bővíteni a megmérettetést.

A fúvós hangszerek a somogyi megyeszékhelyen is egyre népszerűbbek. A Liszt Ferenc Zeneiskolában – ahová a környező településekről is járnak – ötszázharminc diák közül százötvenen tanulnak a fúvós tanszakon. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!