Közélet

2008.05.11. 20:12

Porra sör, sörre por: bármikor - videó és képgaléria

Több mint húszezren látogattak el az idén már huszonkettedik alkalommal megrendezett nemzetközi off road versenyre, Somogybabodra. A legnagyobb érdeklődés ismét a siratófalat és a dagonyát kísérte. videó + képgaléria

Vas András

– A színpadon Kovácsovics Fruzsina, ha valakit érdekelne – üvölti a szpíker a gomolygó porfelhőbe. – De nem hiszem – teszi hozzá, mutatva, hiába a benyakalt, tetemes mennyiségű védőital – kiszáradás és por ellen... –, reálisan látja a dolgokat. A pódiumon dalolászó tinilány ugyanis éppen a siratófal hivatalos megmászásakor próbálja magára vonni a nagyérdemű figyelmét – minimális sikerrel...

A több mint húszezer fanatikus ugyanis az idén is a terepjárók, quadok, mindenféle házilag barkácsolt-ekecsölt-épített járgányok kedvéért zarándokolt el Somogybabodra, az immáron huszonkettedik alkalommal megrendezett nemzetközi off road viadalra. Ami sokak szerint egyedülálló Európában: a szimpatizánsoknak a buli miatt, míg a környezetvédők szerint ezt másutt valóban nem lehetne megtenni...

– Kitenném a nehezéket – vélekedik már egy újabb sörrel a kezében a szpíker, majd amikor a Wrangler dzsip a siratófal kétharmadától szép lassan visszagurul, az anyósülésen terpeszkedő koloncot is fölöslegesnek érzi. A bukócsövekig sáros terepjáró feje búbjáig poros sofőrje nem fogadja meg a tanácsot, igaz, nem is sikerül elérnie a világ legveszélyesebben meghódítható csúcsának számító K-2 nehézségeivel vetekedő löszfal tetejét. Így hát alant, a teknőn keresztül távozik, ám egyáltalán nem leforrázottan: a próbálkozók elenyésző része, talán ha hárman-négyen jutnak fel – képletesen és szó szerint is – a csúcsra. Nekik kijár az tomboló üdvrivalgás – sok ezer öblös-sörös torok élteti őket –, a vállveregetés, a pacsi és megannyi dicsőségsör.

– Na, megint odaba..ta magát valaki – állapítja meg egy az átlaghoz képest kevéssé tetovált, s némi meglepetésre sör helyett bort kortyolgató negyvenes, cowboykalapos férfi, amikor a motorok zajába és a nézők tetszésnyilvánításába sziréna hangja vegyül. Vérző sebek, zúzódások, ficamok, néhány törésgyanús eset – az off road már csak ezzel jár, hiába a szigorú előírások.

Főleg, ha akadnak, akik ezeket sem tartják be: pénteken este egy osztrák duó messze a hivatalos pályán kívül járt szerencsétlenül; felborultak, nem voltak bekötve, az egyikük az intenzív osztályra került, a másikon viszont már nem lehetett segíteni.

– Éljenek a berhidaiak! – hallatszik az üvöltés a hangfalakból, amikor a sokadik sikertelen próbálkozás után egy Uaz külsejű, de BMW-motoros csodagép felmászik a siratófalon.

Nagyjából ugyanekkor próbál átkelni a teknőn egy csilivili, szétkrómozott, vadiúj Kia Sorrento: bár emelkedővel nem, csak a homokkal kellene megküzdenie, sofőrje a megszokott aszfaltút nélkül nem boldogul – tucatnyi poros segítő kéz tolja ki nagy röhögés közepette a katlanból a helyére: a kavicsos útra...

– Öveket bekötni! – állítja meg a sárga mellényes rendező az egyik kisebb falra igyekvő, láthatóan elsőéves, ám annál lelkesebb társaságot. A tunning Aróban üldögélő ifjak kelletlenül engedelmeskednek, majd bitanggázzal távoznak, iszonyatos porfelhőt kavarva a maradókra.
Akik azonban cseppet sem zavartatják magukat: a legnagyobb „számumban” egy pillanatra behunyják a szemüket, aztán tovább bambulnak. Az igazán rutinos off roadosokat pedig már semmivel sem lehet kihozni a sodrukból: két harmincas éveinek közepén járó férfi buddhai nyugalommal üldögélt Pajerójuk motorháztetőjén és falatozott – krumplit kevés szaftos hússal, ám annál több porral.

– Légkondijuk van, sörük is akad: mi bajuk lehetne? – hallatszik a költői kérdés immár a parkoló melletti nagydagonya partján, ahol jó kétezren nézik érdeklődéssel, hogyan süllyed mind mélyebbre egy terepjáró a gigantikus sárban. Szerencsére a pórul járt utasoknak nem kell felérniük a habzó vésztartalékot, gondosan kicsörlőzik őket az iszapból – szó szerint és képletesen is kihúzva a duót a kátyúból.

– Adj egy cigit! – kéri a sártenger szélén ücsörgő tinédzser a haverját, aki csak széttárja a kezét, mutatva, neki sincsen. Már éppen kétségbeesnének, amikor a mellettük álló vikingfejdíszes eléjük lök egy paklit. A duó felbátorodik, s látván jótevőjük karton sörét újabb ajándékban bízik. – Porzik a vesém! – nyögi be egyikük.
A viking rájuk néz, majd nyugodtan kortyol egyet a dobozból: – Porzik itt minden. Ez egy ilyen buli...

Lakodalmas dagonya lábtöréssel, káromkodással

Tehetséges lányokat keresek – üvöltötte legalább egy órán keresztül a mikrofonba a lakodalmas zenész, Csokis Tibi, ám nem akadt senki, aki melltartóját ledobva benevezett volna a sárfürdőbe. Helyettük néhány, láthatóan már nem szomjas ifjú és teljesen felöltözött lány ugrált önfeledten a siratófal mellett kialakított mesterséges dagonyában. Egyiküket lábtöréssel el is vitte a mentő, tovább lohasztva a hangulatot, mely csak akkor javult valamelyest, amikor két besörözött férfi az addig leginkább csak magát reklámozó és káromkodásaival kitűnő Csokis Tibit megmártotta a trutyiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!