Közélet

2008.11.23. 09:19

Önjáró hídmesteri telep

Eddig konténer-irodákból állt a hídmesteri telep, ám mára elkészült a legkorszerűbb technológiákat felvonultató épület a völgyhídnál.

Kolumbán Tünde

A gigantikus híd árnyékában messziről kuckóméretűnek tűnő építményen első pillantásra a két mini szélerőmű tűnik fel. Mint kiderült, szeles időben ezek termelik az épület számára az elektromos áramot, amit derült időben a tetőre elhelyezett napkollektorok segítségével is elő tudnak állítani. Az alternatív energiát a szinte önálló életet élő hídmesterségen tárolják is, így áramkimaradás esetén is működnek a számítógépek, a világítás és a kommunikáció.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Még saját szélerőműve is van az egyedülálló épületnek
[/caption]
Az autópálya-kezelőhöz tartozó mérnökségek között egyelőre a kőröshegyi hídmesteri telep az egyetlen mindentudó építmény. – Mivel a völgyhíd építésénél nagy hangsúlyt kapott a környezetvédelem, ezért készült a telep is úgy, hogy csak megújuló energiaforrásokat használ – mondta Hanák Tímea, Európa mindmáig egyetlen női hídmestere, aki arról is beszélt, hogy az épületet a föld belsejéből származó geotermikus energiával fűtik és hűtik, sőt a csapadékvizet sem hagyják kárba veszni, hanem összegyűjtik, és locsoláskor hasznosítják.



A bámészkodók számára a viadukt közel másfél év után is kiváló terep, sőt a hídon gyakoriak a műszaki hibák is. Hanák Tímea azt mondja: nemegyszer előfordult már, hogy kifogástalan állapotú autók motorja állt le a völgyhídon, de a hídmesternő megjegyezte, boszorkányság lenne arra gondolni, hogy a hídnak esetleg van efféle negatív kisugárzása.
Ottjártunkkor fotós kollégám azonnal kiszúrta a térfigyelő kamera monitorján, amint épp lerobbant egy teherautó a viadukton. A műszaki hibás jármű kis híján dugót okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!