Közélet

2008.12.12. 18:52

A dolgozókon spórolnak a somogyi cégek

Leállított autók, megvont étkezési utalvány, korlátozott telefon- és nyomtatóhasználat... Az egyik állami hivatalban már ásványvízre se futja.

Harsányi Miklós

Két kézzel fogják a pénzt Somogyban is. A megyei levéltárban csak a téli zárva tartással több tízezer forintot spórolnak meg. Január elejéig szünet van a kutatórészlegen, a két ünnep között huszonhárom dolgozó otthon pihen.



[caption id="" align="alignright" width="335"] Megvont étkezési utalvány
[/caption]– Munkahelyünkön is olyan trükkök sorozatát vetjük be, mint otthon – utalt a takarékossági taktikára Bősze Sándor igazgató. – Nem ég órákig feleslegesen a villany, a szobákban pedig emberi a hőmérséklet.
A levéltárban hideglelést kaptak korábban a fűtésszámlától, ezért 21 Celsius fokban szabályozták a termek hőmérsékletét. Elviselhető ez is, hallottuk az igazgatótól.

Az egyik somogyi állami szervezetnél a héten közölték udvariasan egy beszállítóval: a következő látogatást csúsztassa át 2009-re. – Most mondtunk le néhány ballon ásványvizet – ismerte el az intézmény vezetője. – Aki szomjas, az csapvizet iszik, vagy otthonról hoz innivalót. A korábban betárolt „aranytartalék”, a három karton ásványvíz még kitart karácsonyig. Ezt porciózzuk ki a vendégeknek. Úgy érzem: az első és legfontosabb a dolgozók fizetésének előteremtése és az iroda fenntartása. Erre még futja.

Válság – erre fogják az anyagi problémák zömét a Kaposplastnál is. Második hónapja nem adnak étkezési utalványt a munkásoknak, ezzel havonta 600-700 ezer forint kiadástól menekülnek meg. Palócz Tamás ügyvezető igazgató szerint ez csak csepp a tengerben. A cégnél nincs prémium és béremelés, sőt, már a napi kiadásokon is érezhetővé vált a szigorú megszorítás. – Lekorlátoztuk a céges autók közlekedését – folytatta. – Aki engedély nélkül tesz meg akár egy kilométert, azt ki kell fizetni. A takarékoskodás kihat a telefon- és internethasználatra valamint az irodaszer-vásárlásra is.

4300 forint a kasszában

Nem dúskál a földi javakban a kaposvári vasúttörténeti egyesület. Ebben a pillanatban nagyjából 4300 forintjuk van – ebből vásárolják meg a tűzifát. Az év végén jószerivel már ez az egyetlen kiadásuk. Seregnyi ipari és a mezőgazdasági vállalkozás is visszafogta a tempót.

– Nálunk sem lesz már súlyos kifizetés az idén – hallottuk Szilágyi Istvántól, a gyékényesi agrár zrt. elnökétől. – A műtrágya és a gépalkatrész vásárlást is pár hónappal elhalasztjuk. Addig talán levegőhöz jutunk, s nagyobb lesz a mozgásterünk.Még egy szál ceruzát sem vesznek feleslegesen az igali Igal-Agro Kft-nél. A könyvelő csapat gőzerővel dolgozik az évzáráson, de csak a meglévő felszerelést használják. Tollból és papírból is. Látszik a csapaton: vérükben van a takarékoskodás. Nagy György ügyvezető arról beszélt: nincsenek csődben, ám 2008. rettenetes év volt számukra. Ezért minden korábbinál szigorúbb takarékossági programot hagyott jóvá, amelyet a kollektíva is elfogadott. – Ha jövőre is dolgozni szeretnének a munkatársaim – folytatta –, akkor egy vasat sem költhetünk el feleslegesen. Ilyen évre még nem emlékszem, hogy decemberben ne vásároltunk volna tartalék üzemanyagot és a gépeket kényszerpihenőre küldtük. Ez van, ezt kell elfogadni. Ott tartunk már, hogy fénymásolópapírból sem veszünk többet az idén. Pár ezer forintos tételre is figyelünk.

Pénzbeosztásból csillagos ötöst kaphat a civil szervezetek sokasága – jelezte egy témában jártas szakember. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) kaposvári székháza 1700 négyzetméter alapterületű. Ahol épp nem tartanak rendezvényt, ott hűvös van. Meglehetősen: a hőmérő higanyszála épp, hogy eléri a 16 fokot. – A havi fűtésszámla közelíti a félmillió forintot – közölte Orbán Csaba, a MTESZ igazgatója. – A mai világban egy civil szervezet nem tudja megengedni, hogy jól tartsa az energiaszolgáltatót.

– Nálunk sem lesz már súlyos kifizetés az idén – hallottuk Szilágyi Istvántól, a gyékényesi agrár zrt. elnökétől. – A műtrágya és a gépalkatrész vásárlást is pár hónappal elhalasztjuk. Addig talán levegőhöz jutunk, s nagyobb lesz a mozgásterünk. Megvont étkezési utalvány -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!