Közélet

2008.12.18. 15:34

Felháborító! Fotóval kell igazolni, hol volt a karácsonyi buli

Szerényebbre veszik a karácsonyi bulikat a cégek - mondják a balatoni éttermesek. A gazdasági helyzet miatt a tavalyihoz képest a tóparti szállodákban is kevesebb lesz az év végi összejövetel.

Kolumbán Tünde

A balatoni éttermekben és a szállodákban is tapasztalható, hogy a vállalkozások visszafogják az év végi jutalom partikkal kapcsolatos kiadásaikat.



Sternóczky Balázs, a siófoki Azur Hotel értékesítési és marketing igazgatója arról számolt be: náluk is akadt olyan cég, amelyik a gazdasági helyzetre hivatkozva mondta vissza az év végi bulira megkötött szerződést. Az idegenforgalmi szakember szerint szektorokhoz köthető, hogy melyik társaság hagyja el, vagy veszi szerényebbre a kollektív évzáró összejövetelt. A tapasztalatok szerint főként az építőipari cégek húzzák meg a gyeplőt ezen a téren. Egy szállodai céges buli szállással együtt átlagosan 20-25 ezer forintjába kerül munkatársanként egy vállalkozásnak. Akadnak, akik azon spórolnak, hogy idén nem kérik a szállást, csupán a vacsorát és az italt fizetik ki.

Szűkül a rendezvény büdzsé

A szállodáknak és éttermeknek 2009-ben valószínűleg több energiájukba kerül majd, hogy rendezvénytermeiket megtöltsék. Sternóczky Balázs úgy véli: azok a céges továbbképzések, tréningek, amelyek a vállalat jövőjét, a munkatársak szakmai fejlődését befolyásolják, valószínűleg nem maradnak el, de a jutalom partikból bizonyára kevesebb lesz. Az értékesítési vezető azt mondta: minden bizonnyal az autógyártók és talán a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek is korlátozni fogják a rendezvényekkel kapcsolatos kiadásaikat.

A siófoki Residence Hotelben is kevesebb lesz az elkövetkező hetekben a karácsonyi vállalati ünnep. Hoffmann Henrik szállodavezető szerint azonban nem a cég árbevételétől vagy nagyságától függ, hogy tartanak-e jutalom partit. Ez inkább elvi elhatározás kérdése.

– Míg az ideit megelőző években egyes cégeknél nem számított, hogy mennyi italt fogyaszt el a vacsorához a társaság, addig most többnyire azzal keresnek meg bennünket a vállalkozások, hogy ezúttal nincs lehetőség korlátlan fogyasztásra – mondta Kissné Sánta Éva, a siófoki Piknik étterem tulajdonosa. – Itallal együtt mondjuk hatezer forintból hozzuk ki a vacsorát; visszafogottabbak a cégek, és régi kuncsaftjaik közül is akadt, aki ezúttal visszamondta az ünnepi bulit.

Úgy hírlik akad olyan nagy áruházlánc, ahol központilag kiadták: az egyes üzletek csak batyus évzáró mulatságot tarthatnak. Állítólag nekik még fotókkal is bizonyítaniuk kell a vállalat központjában, hogy valóban nem egy étteremben borult össze a csapat az év végi pihenő előtt.

Juhász László, a Juhász Kereskedőház tulajdonosa is arról számolt be, hogy 15 év éttermi mulatozás után ezúttal ők is hidegtálas házibulit tartanak. Az ünnepváró hangulat így azért megmarad, de a terembérleti-díjtól megszabadulnak. A cégvezető a nehéz gazdasági helyzet mellett is fontosnak tartja az esztendőzáró mulatságot, csakúgy mint Tarsoly Gyula a siófoki Kőolajvezetéképítő Zrt. vezérigazgatója. Az ipari nagyvállalat ugyan nem karácsonyi bulit tart az év vég felé közeledve, hanem a cég születésnapját ünneplik meg, de hisznek abban, hogy annyira nem lehet szegény egy társaság, hogy pont egy olyan összejövetelen spóroljon, aminek később a munkakedvben lehet hozadéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!