Közélet

2009.04.02. 10:38

Százmilliók hiányoznak a balatoni halászat kasszájából

Több száz millió forint hitelre, vagy tulajdonosi kölcsönre lenne szüksége a Balatoni Halászati Zrt-nek. Kiss György Károly, a társaság elnök-vezérigazgatója azt mondta: a forrásra még az év első félévében szüksége volna az átalakítás előtt álló halászati vállalatnak. Részletekről a cégvezető a pénteken esedékes közgyűlés előtt nem kívánt beszélni.

Kolumbán Tünde

A társaság az elmúlt években mintegy 600 millió forintos adósságot halmozott fel. Ahhoz, hogy a BH Zrt. működni és fejlődni tudjon tőkebevonásra lenne szükség, ugyanakkor a vállalat átalakítása körüli bizonytalanság miatt pályázati lehetőségektől esnek el.



A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tavaly decemberben döntött a társaság átlakításáról. Ennek részleteiről azóta csak annyit tudni: a halászat menedzsmentje arra kapott megbízást, hogy készítsék elő aladásra a kereskedelmi üzletrészeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hal még van a Balatonban, de a halászati cég kasszája szinte kiürült
[/caption]

A letisztított cég, ami a jövőben is állami tulajdonban marad, kizárólag a közfeladatokért: a tó ökológiai egyensúlyának fenntartásáért és a horgászturizmusért felel majd. A nonprofit társaság vagyonkezelője a tervek szerint a kisebbségi tulajdonos Balaton Fejlesztési Tanács illetve a zöld tárca lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!