Közélet

2009.05.29. 15:37

Velős ügy: százmilliós bírság miatt perel a Sió-Eckes

Precedensértékű állásfoglalást kért a Fővárosi Bíróság az Európai Bíróságtól abban perben, amit a siófoki Sió-Eckes Kft. indított a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) határozata ellen.

Kolumbán Tünde

Az MVH az elmúlt három évben kétszer is megbírságolta a gyümölcslégyártót, mert szerintük olyan termékeket állítottak elő, amelyek nem feleltek meg az uniós őszibarack-támogatási rendszer előírásainak. A cégre kirótt bírságok majd százmillió forintot tesznek ki.
Az ügy az őszibarack támogatásokkal van összefüggésben. Az unió ugyanis az elmúlt években kilogrammonként öt forinttal  támogatta a termelőket, ha az őszit - a Sió-Eckeshez hasonló - regisztrált feldolgozóknak értékesítik. Vitatott azonban, hogy a támogatott őszibarack mire használható.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A mezőgazdasági hivatal szerint az őszibarackvelő nem támogatható
[/caption]

A Sió-Eckes a gyümölcsleveik alapjául szolgáló őszibarackvelőt állított elő belőle, de a hatóság szerint a velő nem tartozik azon késztermékek közé, amelyekre őszibarack-támogatás adható. Eszerint az őszibarackvelő alapanyagára kiutalt uniós támogatás felhasználása jogtalan, ezért a bírság.



A gyümölcslégyártó cégnél viszont nem értik, hogy miért kapták a büntetést, hiszen a vállalat nem kapott támogatást, és az uniós forrásokból előnyük sem származott. A társaság még csak olcsóbban sem vette az őszibarackot az akkori országos felvásárlási áraknál attól függetlenül, hogy a beszállító termelők megkapták a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!