Közélet

2009.09.24. 07:30

Kemény és rágós: miből van a 300 forintos párizsi?

A somogyi vásárlókat szuper húsajánlatok csábítják az áruházakba. Csakhogy az extra ár és a hiperakció egyre több embert ejt gondolkodóba.

Harsányi Miklós

– A megfelelő minőségű terméket megfelelő áron kell adni, mert a cég felelőssége, hogy a kilónként 290 forintos párizsi mit tartalmaz – hangoztatta minap Giacomo Pedranzini, a Kométa tulajdonosa a kaposvári Tesco-fórumon.

Pulykapárizsi kilónként 999 forintért – hirdeti az egyik reklámújság. Egy neves áruházlánc a békebeli füstös parizert 1529 forintért forgalmazza. A másik véglet: 300 forint körül kínált baromfipárizsi.

– Kíváncsi lennék, hogy a rendkívül alacsony áron adott élelmiszerek valójában miből készültek – jegyezte meg Balaskó Lajos, a kaposvári húsipari tanműhely vezetője. – Az utóbbi időben is többféle feltűnően olcsó árut láttam. Szerintem a jó párizsi titka a minőségi alapanyag, s a megfelelő technológia. A jó parizer íze kissé a pácolt, főtt húsra emlékeztet, s érezni lehet az enyhén füstös ízt. Ellenben a gyenge minőségűvel, amely kemény, rágós s rosszul szeletelhető.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A minőség 500-600 forintnál kezdődik
[/caption]
Nagyjából 500-600 forint – a szakember szerint manapság ennyi egy kiló parizer önköltségi ára. Ez – tette hozzá Balaskó Lajos – már jó minőségű termék önköltségi ára lehet. Balaskó Lajos szemlátomást jól belőtte az árat.

Kurt Weiss, a Kométa termelési és műszaki igazgatója azt mondta: a párizsi minősége nagymértékben függ a benne található hús mennyiségétől, illetve az alapanyagok (hús és más összetevők), valamint a csomagoláshoz használt anyagok minőségétől. – Csaknem 700-800 forintos kilónkénti fogyasztói ártól lehet magas minőségű párizsit találni a boltokban – közölte a szakember Kurt Weiss.



Mészáros József, a megyei területi agrárkamara titkára amondó: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is szociális hálót tart fenn. Azokra is gondolnak a cégek, akik nem tudják megfizetni a drága élelmiszert. – Hihetetlen mennyiségben árasztotta el az üzleteket az olcsó étel és ital – emelte ki Mészáros József. – Csakhogy ezek között igen sokszor gyatra minőségű árut lehet találni. Ezek kiszűrése a hatóság dolga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!