Közélet

2009.10.01. 14:09

Elmaradt a hideg zuhany fürdőinkben

Sem a gazdasági válság, sem a változékony nyár nem tudta lebeszélni a turistákat Somogy megyéről. Jó szezont zártak a termálfürdők.

Nagy László

Több mint kétmillió-háromszázezer vendég kereste fel Somogy, Baranya és Tolna meleg vizes strandjait az idei szezonban, s közülük több mint hétszázezer jutott Somogyba – hangzott el a fürdőigazgatók kardosfai konferenciáján. A regionális fürdőegyesület rendezvényén két új fürdőhely – Mohács és Nagybajom – felvételéről is döntöttek. Elhangzott: idén is beigazolódott, hogy a termálfürdők központi helyet foglalnak el a régió idegenforgalmában.   

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Látvány, fürdő
[/caption]

A gazdasági válság és a változékony időjárás miatt nem volt idegenforgalmi szakember, aki ne borúlátóan nézett volna az idei szezon elé – mondta Iharosi István, a fürdőegyesület elnöke. – Minden idők leggyengébb júniusa után azonban szenzációs július és augusztus következett, ami igazolta: ha tartós a kánikula, a Dél-Dunántúl fürdői vonzó úti célok a hazai és a határon túli turisták számára. Ennek eredményeképpen háromszázezerrel többen látogattak el a strandokra, mint az előző évben. Ahol sikerült látványosan fejleszteni, ott ez érződött a vendégszámon is. Szigetváron például 13 százalékkal nőtt a forgalom. Fényesen zárt Harkány és Magyarhertelend, jól teljesített Igal, Barcs és mindkét nagyatádi fürdő. Kaposváron az újjáépítés miatt nem járathatták csúcsra a strandot, s a somogyiak közül Marcaliban és Csokonyavisontán is kevésbé jött be az idei szezon.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 2 millió 300 ezer vendég fürdőzött a Dél-Dunántúlon ezen a nyáron
[/caption]

A korosztályi összetétel módosult: több volt a nyugdíjas, s kicsivel kevesebb a diák. Csökkent a német és osztrák vendégek száma, de jelentősen megnőtt a horvátoké. Több cseh is érkezett a régióba, és megjelentek az orosz és ukrán turisták. A Skandináviából érkezők száma is nőtt. Új jelenség a fürdőkben a szatyros turizmus. Egyre több az olyan vendég, aki a fürdőjegyet megveszi, de a strand területén már nem költ, hanem hozza magával az enni- és innivalót.  
A régi-új elnök
Negyedszerre választották újra elnökké Iharosi István nagyatádi strandigazgatót a regionális fürdőegyesület tagjai. Elmondta: azzal a szándékkal érkezett a találkozóra, hogy lemond posztjáról, mert már kilenc éve vezeti a régió fürdőinek legfontosabb szervezetét.
A többség azonban nem akarta az elnökváltást, s többen határozottan jelezték: kilépnek az egyesületből, ha nem vállalja el újabb három évre a szervezet vezetését Iharosi István. A regionális egyesületet jelenleg tizenhét meleg vizes strand alkotja, s célja egymás szakmai segítésén túl közös beszerzésekkel és közös marketinggel javítani a régió fürdőinek piaci pozícióin.

Ezek is érdekelhetik