Közélet

2009.11.05. 16:49

Szakítottak a szocialisták, darabokra hullott a koalíció

Felbontotta a koalíciós megállapodást az MSZP-frakció Nagyatádon; felmondták az együttműködést a Nagyatádért Egyesület képviselőivel és a polgármesterrel.

Nagy László

Erről levélben értesítette Rákóczy Attila, az MSZP-frakció vezetője Ormai István polgármestert. A döntést egy tavaszi esettel indokolja, amikor személyi kérdésben alakult ki ellentétes álláspont a két frakció között, s az Ormai István által képviselt vélemény érvényesült. Kifogásolja a polgármester magatartását a Nagyatád-Somogyszob vasútvonal körül kialakult helyzetben is.

– A koalíciós megállapodást már tavasszal felrúgta Ormai István, amikor a véleményünket  lesöpörte az asztalról – mondta portálunknak Rákóczy Attila. – Most csak ennek tényéről tájékoztattam a város első emberét, válaszul a levelére, amelyben egyeztetésre hívott bennünket. Tavasszal a kitüntető címek adományozásánál a véleményünkkel ellentétes döntés született. A köztünk lévő megállapodás ugyanakkor azt tartalmazza, hogy ilyen kérdésekben együtt kell döntenünk.

Elmondta: a polgármester az utóbbi hetekben csak tovább mélyítette az ellentétet. A nagyatádi vasútvonal kapcsán például azt követően is tovább folytatta az aláírásgyűjtést, hogy a miniszter bejelentette: megmarad a személyszállítás. Rákóczy Attila hangsúlyozta: a szakítást követően is konstruktívak lesznek, a számukra elfogadható döntéseket támogatják majd.



Ormai István azt mondta: érthetetlennek tartja, hogy egy márciusi vita novemberre érjen be az MSZP-frakcióban. Úgy véli, ez csupán ürügy a szakításra. – Döntésük indoka értelmezhetetlen és időszerűtlen – közölte. – Egy hét hónappal ezelőtti esetre hivatkozni ma – miután akkor nem tettek semmit – , ez nem támaszt alá egy ilyen horderejű lépést. Ha tavasszal a városi kitüntető címek odaítélése kapcsán a polgármester tevékenységét úgy ítélték meg, hogy az a koalíciós megállapodás felmondásával egyenlő, ezt akkor kellett volna közölniük. Ormai István lapunknak azt is elmondta: véleménye szerint a  koalíciós szakítás nem okoz majd nehézséget a város irányításában. Az még egyelőre kérdés, hogy alpolgármester marad-e az MSZP-frakció vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!