Közélet

2009.12.10. 18:45

11,6 milliárd! Ez az igazi kötszer a kórházi sebekre

Somogyban összesen 14,5 milliárd értékű egészségügyi fejlesztés kezdődhet uniós forrásból.

Balassa Tamás

Fél éven belül másodszor írt alá támogatási szerződést Kaposváron Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter csütörtökön a megyeházán látta el kézjegyével a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának (SBC) félmilliárd forintos fejlesztéséről szóló dokumentumot.

Korábban ugyanitt az intézmény 11,1 milliárd forintos tömbösítési pályázatát indította el. A miniszter azt mondta: Somogyban összesen 14,5 milliárd értékű egészségügyi fejlesztés kezdődhet uniós forrásból, amivel a megye átlag fölötti támogatást mondhat magáénak. Ezt Somogy elmaradottsága és kedvezőtlen egészségügyi mutatói indokolják, derült ki Székely Tamás szavaiból, aki hozzátette, a kormány így kívánja elősegíteni a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolását.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Székely Tamás egészségügyi miniszter és Gelencsér Attila közgyűlési elnök
[/caption]
Az SBC-t 2004 óta működteti Kaposvár súlyponti kórháza. Mint Repa Imre főigazgató fogalmazott: ha egyszer valamiért kihúzhatja majd magát büszkeségében, a 24 órás sürgősségi ellátás menedzselésért bizonyosan. A műtőt és intenzív terápiát, képalkotó és labordiagnosztikát magas szinten gyakorló centrum Varga Csaba osztályvezető főorvos vezetésével fejlődik tovább, az épületen még helikopter-leszálló is lesz.

Ezt, a gyors segítség fontosságát emelte ki a fenntartó képviseletében Gelencsér Attila közgyűlési elnök, aki most sem leplezte: a kórház komoly anyagi gondokkal küzd, s olykor kötszerre sem futja.

Sikertörténetként említette minden felszólaló a kaposvári kórházfejlesztést csütörtökön a megyeházán. Székely Tamás egészségügyi miniszter azért fejezte ki elismerését, hogy mind a Póluskórházi, mind a sürgősségi pályázat támogatási szerződését elsőként írhatta alá a Kaposi Mór kórház. Ez a pályázatok előkészítettségének dicsérete. A miniszter szerint az uniós egészségügyi pályázati források országos lehívása miatt sem kell szégyenkeznünk.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Székely Tamás fél éven belül másodszor írt alá támogatási szerződést Kaposváron
[/caption]
– Sok mindent lehet mondani erre a kormányra, de az tény, hogy a 2007-2008-as akcióterv 177 milliárd forintját az utolsó fillérig kihasználtuk, és a 2009-2010-es időszak 191 milliárdjából is lekötöttünk 128 milliárdot – fogalmazott Székely Tamás. A szaktárcavezető a példamutató pályázati szakasz után ugyanilyen kivitelezést kért a kaposvári menedzsmenttől.

A kórház nagy építkezését a 11,1 milliárdos tömbösítés jelenti majd. A sürgősségi tömböt már korábban felújították, ez – mint Kolber István miniszterelnöki megbízott utalt rá – része volt a rendszerváltás óta a kórházra fordított 20 milliárd forintnak. Az SBC félmilliárdos fejlesztése során, amiből a fenntartó 52 milliót ad, a traumatológia, a stroke, a kardiológia, a toxikológia, a gyermeksürgősség részlegeit építik be az ellátásba. Megújul a gép-műszerpark, központi diszpécserszolgálatot hoznak létre, mindez az európai színvonalú betegosztályozó rendszer része lesz. A centrum öt éve 33 dolgozóval és évi 819 beteggel kezdte, idén 18 ezer beteget 130 orvos és szakdolgozó látott el.

Repa Imre főigazgató kiemelte: az SBC mindig és mindenkor megkapta a szükséges háttértámogatást, amit széles körben megköszönt a közreműködőknek, köztük név szerint is Moizs Mariann főigazgató helyettesnek. Ez egy produktum, mondta, amiben sokak munkája benne van. Ismét aláhúzta: a 24 órás sürgősségi centrum a fő fejlesztés iránya.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Repa Imre: az SBC mindig és mindenkor megkapta a szükséges háttértámogatást
[/caption]
– Amikor baj van, akkor alakul ki az egészségügyről alkotott kép – fogalmazott, s a hiányzó kötszer története kapcsán személyesen kért elnézést, s megemlítette: orvos legalább volt, sok helyütt ugyanis már az sincs. A professzor sem titkolta, borzasztóan kemény év áll a kórházügy mögött, de ez talán megteremti egy jobb esztendő alapjait.

Elismerés a minisztertől

Az ünnepélyes programon – ahol Papp Lajos szívsebész, Feigli Ferenc régiós fejlesztésitanács-elnök, Mátrai Márta országgyűlési képviselő is ott volt – egészségügyi miniszteri dicséretet vett át Varga Csaba osztályvezető főorvos, Soós Viktor vezető szakdolgozó, és miniszteri elismerő oklevelet kapott az SBC kollektívája. Elnöki dicsérő oklevelet kapott Szappanos Klára, az osztályvezető főorvos helyettese, Beszterczán Péter főorvos, Kollár Ágnes projektasszisztens és Horváth László pályázati szakértő. Igazgatói dicséretben részesült Benkő Tímea minőségügyi koordinátor, Egervölgyi András műszerügyi csoportvezető, Bálint Györgyné vezető szakdolgozó helyettes, Kovács Mária egészségbiztosítási szakember.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mátrai Márta országgyűlési képviselő és Papp Lajos szívsebész
[/caption]

Olcsóbb patikaszerek

Székely Tamás a Sonline.hu kérdésére cáfolta Herényi Károly állítását, miszerint 10 százalékkal drágulnak a gyógyszerek jövőre. Az MDF képviselője szerint az MSZP a Fidesz támogatásával olyan változtatást szavazott meg a minap, amely elvette a patikáktól a lehetőséget, hogy árrésük rovására kedvezményesek legyenek. A miniszter szerint eddig nem volt ez jellemző, a patikaszerek viszont inkább olcsóbbak lesznek, mert a támogatások nem csökkenek, a generikus program folytatódik, és terveznek a nemzetközi referenciaárazás is. Az EU öt legolcsóbb árától legfeljebb 40 százalékkal térhetnének el a patikák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!