Közélet

2009.12.09. 18:07

Brutálisan nő a gyógyszer ára! Lepaktált a Fidesz és az MSZP?

Tíz százalékkal drágulhatnak a gyógyszerek januártól Herényi Károly somogyi országgyűlési képviselő szerint, akinek módosító indítványát a Fidesz és az MSZP is leszavazta.

Füleki Tímea

– El kell dönteni, hogy a patikusok vagy a fogyasztók érdekeit védjük – mondta hírportálunknak, a Sonline.hu-nak Herényi Károly országgyűlési képviselő, az MDF elnökhelyettese. Herényi Károly úgy véli: a Fidesznek és az MSZP-nek is a patikusok érdekei voltak fontosabbak, amikor teljes egyetértésben tettek hitet a gyógyszerforgalmazás szabályairól szóló törvény módosítása mellett.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tíz százalékkal drágulhatnak a gyógyszerek
[/caption]
Herényi Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által benyújtott javaslat értelmében 2010-től megszűnik a lehetőség, hogy a gyógyszertárak árrésükből árkedvezményt adjanak.

Ezentúl meghatározzák ugyanis azt az árat, melynél alacsonyabban nem lehet értékesíteni a támogatott gyógyszert, így megszűnik a verseny jótékony hatása. Herényi Károly közleménye értelmében az eddigi esetenként akár 20-30 százalékos kedvezményeknek inthetnek búcsút a betegek.



Herényi Károly módosító indítványa egyfelől a fixáras gyógyszer bevezetését törölte volna el, másrészt a fiatal gyógyszerészek helyzetének javítását szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!