Közélet

2010.02.02. 13:17

Vagyonnyilatkozatok: Suchman Tamás túladott a Trabantján

Hétfőig kellett leadniuk tavalyi vagyonnyilatkozataikat az országgyűlési képviselőknek: a 12 somogyi honatya és -anya meg is felelt törvényi kötelezettségének.

Vas András

Összességében megállapítható, a parlament falain belül oly sokszor emlegetett válsággal csak szőrmentén találkoztak a megye országgyűlési képviselői. Az év vesztese – főként korábbi vagyonnyilatkozatai fényében – a kereszténydemokrata Szászfalvi László, aki csak néhány ajándéktárgyat tud felmutatni új szerzeményként 2009-ben. Adóssága 400 ezer forinttal nőtt. Az esztendő nyertese cím pedig a korábbi önkormányzati miniszternek jutott: Gyenesei István „vagyona” ugyanis anyagi gyarapodása mellett egy újabb unokával bővült a család – s a független honatya, ahogyan a korábbi években, úgy az idén is megemlékezett bevallásában rokonairól és barátairól. Vagyonnyilatkozatából emellett az is kiderült, pálinkagyűjteménye öregszik és fogy: előbbi értéknövelő, utóbbi öröm számára. Persze ennél közérdekűbb adat lehet, hogy 2009-ben nagyjából tízmillió forinttal gyarapodott a vagyona.



Nyolcmillió forinttal több befektetési jegye lett 2008-hoz képest Lamperth Mónikának, igaz, a szocialista képviselőasszony bankbetétjén 1,4 millióval van kevesebb. Kolber István garázsában egy új Hyundai áll, bankbetétje két és félmillió forinttal nőtt, viszont 1,7 millióval kevesebb befektetési jegy birtokosa, s elesett havi 997 ezer forintos államtitkári fizetésétől is. Suchman Tamás 800 ezer forinttal csökkentette adósságát, s némiképp gyarapodott bank- és takarékbetétje is, ám óriási csalódásként már nem olvashattunk nyilatkozatában a tavaly vásárolt 601-es Trabantról, s ezt jelentős eszmei veszteségként értékeltük.

A tavalyinál jóval eredményesebb évet tudhat maga mögött a 2008-ban csúnyán eladósodott Móring József Attila, hiszen hárommillióval csökkentette tartozását, s emellett másfélmillió forintnyi készpénzt is össze tudott spórolni. Két és félmilliót törlesztett adósságából Heintz Tamás is, annak ellenére, hogy 16 ezer forinttal csökkent a kaposvári önkormányzattól kapott képviselői juttatása. Rákóczy Attila egymillióval kapott kevesebbet a bt-jétől, s 500 ezerrel kevesebb maradt neki a bankszámláján, viszont plusz 3 milliónyi készpénzt vallott be, s adóssága is csökkent valamelyest. Csákabonyi Balázs bankbetétjén összesen 5,1 millió forinttal kevesebb forint és valuta található, mint egy éve, s felhalmozott négymillió forint adósságot is – mindemellett eltörpül a bevételi oldalon egy új mobil. Herényi Károly nyilatkozata láttán viszont úgy éreztük, megállt az idő: szóról szóra a tavalyi adatok szerepeltek benne...

Tekintsen bele a vagyonnyilatkozatokba! (PDF)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!