Közélet

2010.04.18. 11:32

Túl sokat keresett, elvették a nyugdíját

Panaszosunk 12 éve rokkantnyugdíjas, de a leszázalékolás mellett munkát is vállalt. Most keresettúllépés miatt elvették nyugdíját, ezért kért tőlünk segítséget.

Sonline/Simonné Dr. Mészáros Renáta

Levélírónkat 1998-ban csökkentett munkaképességűnek nyilvánították 1998-ban. A 67 százalékos, III. csoportos rokkantnak minősített férfi szerencsére munkát talált egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégnél.
Azért, hogy rokkantnyugdíját megkapja kétszer is felmondott néhány napra, mert túl sok volt a fizetése, s így továbbra megkaphatta a juttatást. Január elsejétől azonban megvonták tőle a rokkantnyugdíjat keresettúllépés miatt.
Panaszosunk a döntés jogosságát is firtatja, újra szeretné igényelni a nyugdíjat, illetve tudni szeretné, igénylés esetén dolgozhat-e tovább. Simonné, Dr. Mészáros Renáta, panaszblogunk jogásza válaszol.

2009. július 1-jétől változott meg a keresőtevékenységet folytató rokkantsági nyugdíjasokat érintő jogosultság vizsgálatára, jogosultság megszüntetésére vonatkozó rendelkezés. A szabályozás azokra a III. csoportba tartozó, vagyis 50-79 %-os mértékben egészségkárosodott rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, akik a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be. Arra kellett figyelemmel lenni, hogy 6 egymást követő hónapra vonatkozó bruttó kereset átlaga ne haladja meg a folyósított nyugellátás összegének kétszeresét, mert 2010. jan. 1.-jétől megvonhatták azt, mint, ami jelen esetben is történt.
Tehát a jogosultság megszüntetésének vizsgálatakor a bruttó keresetet kell venni, vagyis -akiknek a rokkantsági nyugdíj kétszerese sem éri el a minimálbért- a minimálbér összegét (73.500.-), ill. akinek a rokkanrtsági nyugdíj kétszerese meghaladja a minimálbért, annak a nyugellátás összegének kétszeresét kell vizsgálni, amit a 6 havi bruttó keresetnek az átlaga nem haladhat meg.


A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 36/D. § (1) szerint: "A rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha
a) a nyugdíjas már nem rokkant, vagy
b) az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő, keresőtevékenységet folytató rokkant 6 egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
ba) a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
bb) a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét."

A nyugdíjjogosultság megszűnéséhez tehát mind a két feltételnek kell teljesülnie. A 2009. július 1. és december 31. közti 6 egymást követő hónapra vonatkozó bruttó kereset átlagát 2010. januárjában hivatalból indult eljárás keretében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az akkor folyósított rokkantsági nyugdíj kétszereséhez viszonyította. Az Ön rokkant nyugdíjának kétszerese kevesebb volt, mint a bruttó keresetének átlaga (56.000.- x2= 112.000.-, a kereset 6 havi átlaga: 130.000.-). A kereseti korlátozás túllépése (bruttó keresetet kell venni) esetén a nyugdíj folyósítását meg kellett szüntetni.

Ez esetben tehát Önnek újabb igényt kell benyújtania, mely után ismét jogosulttá válik a rokkantsági nyugdíjra. Az igényt az e célra rendszeresített nyomtatványon a megyei (fővárosi) nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz kell benyújtani. Az ONYF. 3515-270/D. nyomtatványon terjesztheti elő ellátási igényét. Ennek a kitöltött és aláírt nyomtatványnak a benyújtásával - az előírt mellékletek csatolásával - kezdeményezhető  a rokkantsági nyugdíj megállapítása. Az igénybejelentő lap mellett ki kell töltenie, és mellékelnie kell az ONYF. 3515-278. számú „Nyilatkozat" nyomtatványt, és csatolnia kell az alábbiakat az Országos

Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója alapján:
1)az egészségi állapotára vonatkozó összefoglaló adatokat tartalmazó, a házi orvostól, kezelőorvostól beszerezhető véleményt („Beutaló")
2) az egészségügyi ellátásról szóló zárójelentés(eke)t, ha korábban ilyen ellátás(ok)ban részesült,
3) amennyiben az igény előterjesztésekor foglalkoztatott, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás orvosának (üzemorvosnak) tájékoztatóját a munkaköri feladatairól, a munkavégzés körülményeiről, kockázati viszonyairól, arról, hogy egészségi állapota alapján jelenlegi munkakörében tovább foglalkoztatható-e.

Amennyiben a rokkantsági nyugdíj ismét folyósításra kerül, mellette munkavégzésre van lehetőség a fentebb írt feltételek megtartása esetén. Továbbá figyelemmel kell majd lenni arra,ha az ellátás ismét folyosításra kerül, két lehetőséget érdemes mérlegelni: vagy kevesebb órát dolgozik a keresetkorlátozás miatt, vagy 5 hónap után megszünteti a munkaviszonyát. A vonatkozó szabályozás szerint a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság nem szűnik meg, ha a kereső tevékenység egymást követően hat hónapon át nem áll fenn. 

 
Mi a Panaszblog?

A Sonline.hu jogi tanácsadási blogot indított Simonné Dr. Mészáros Renáta közreműködésével. Önnek csak annyi a dolga, hogy megírja nekünk vélt, vagy valós sérelmét, melyben megoldást, vagy segítséget vár az ismeretlen jogi területen. Jogászunk válaszát, tanácsait és a felvetett problémát együtt közöljük a blogon. Dobja be hozzánk gondjait bátran a Sonline Panaszládájába!

[email protected]


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!