Közélet

2010.05.06. 16:02

Ha nem kapnak pénzt, nem látják el a betegeket

Kapott is meg nem is ígéretet Pogányszentpéter, Iharos és Iharosberény arra, hogy a települések betegei a nagykanizsai kórház ellátási területéhez tartozhatnak. Az ÁNTSZ ugyan engedélyt adott erre, de holnap még ne vegyék a kanizsai kórház felé az irányt...

Varga Andrea

Több somogyi település lakói a nagykanizsai kórház járó-és fekvőbeteg ellátását vették igénybe, egészen ez év elejéig. Akkor azonban kiderült: a nagykanizsai kórház nem láthat el somogyi betegeket, hiába van sokkal közelebb és évtizedek óta ezt teszi.

Bátorfi József főigazgató azt mondta: kapacitásuk lenne rá, de a fedezet hiányzik. A valamennyi hazai kórházat érintő Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) ugyanis a területileg illetékes és kötelezően ellátandó betegeik gyógyítására sem elegendő. A somogyiak ezután számos fórumon hangoztatták elkeseredettségüket, tiltakozásul aláírásgyűjtésbe kezdtek. Aztán úgy döntött a kórházat fenntartó nagykanizsai önkormányzat közgyűlése: a kérvényező hét somogyi település betegeit fogadhatja a kórházuk, azzal a kitétellel, ha az ellátási terület bővülésével arányos finanszírozást is megkapják.

A dolog hónapok óta húzódik, és számos somogyi beteget elküldtek a kanizsai kórházból, mondván: nem láthatják el.

Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester kétségbeesett szélmalomharc után, örömmel újságolta: végre megkapták a határozatot az ÁNTSZ nyugat- dunántúli regionális szervezetétől, amely engedélyezi az ellátási terület oly módon történő megváltoztatását, hogy Pogányszentpéter, Iharos és Iharosberény is a kanizsai kórházhoz tartozzon.

Ám ezek után jött a hidegzuhany, ugyanis Stadler Petra, a nagykanizsai polgármesteri hivatal munkatársa azt közölte: a történetnek még nincs vége, ugyanis a Nyugat-Dunántúli Regionális Egészségügyi Tanácsnak (RET) még rá kell bólintania, hogy megkaphassa Nagykanizsa az újabb települések után is a finanszírozást. Ez azért lényeges, mert a nagykanizsai közgyűlés kikötötte: csak akkor fogadják a somogyiakat, ha pénzt is kapnak hozzá.

Didicsné Kardos Györgyi felháborodva fogadta az új fejleményt, hiszen betegek sorsával „játszanak” – krónikus betegeknek is kórházat kellett változtatni – és nem tudni meddig, hiszen Stadler Petra azt is mondta: a RET számára nincs határidő megszabva.

Amúgy Zákány, Zákányfalu, Őrtilos, Inke és Somogybükkösd önkormányzata is eljuttatta kérelmét az ÁNTSZ-hez, velük kapcsolatban még ennyi eredmény sincs.



Megtudtuk: a fent említett települések egyöntetűen kinyilvánították, hogy Zalába mennének, ám több Csurgó-kistérségi településen megoszlanak a vélemények. Valaki Nagyatádhoz tartozna, a szomszédja meg Nagykanizsához. Itt már most látszik: vita lesz, ha egyértelműen el kell dönteni, hogy melyik egészségügyi intézményt szeretnék.
Ugyanakkor az is nyilvánvaló: ahol egységes az akarat, ott se elég fél év a megoldásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!