Közélet

2010.05.03. 10:00

Vonatfüttyös erdőromantika az áldás után

A kirándulók rekordszáma miatt a tervezettnél több fordulót kellett beiktatni Mesztegnyőn.

Vigmond Erika

Galambos Ferenc plébános áldása után megszólalt a vonatfütty, s a kisvasút elindult sétaútjára Kak-pusztáig. A rekordlátogatottság miatt addig zakatolt a kisvonat, amíg csak volt vonatra váró kiránduló. Az erdei vasutakat népszerűsítő országos rendezvény egyik állomásaként fogadta a turistákat Mesztegnyő.A helybéli Varga Csaba arról beszélt: minden évben felülnek a családdal a kisvasútra. Idén a legkisebb kedvéért is jöttek, aki még nem vonatozott a természetben. Szászfalvi László országgyűlési képviselő arról is beszélt: a közösségépítő rendezvényekre szükség van. Ezért is fontos a kisvasút megőrzése és fejlesztése, mert ennek a közösségnek a jövőjét is szolgálja: a megmaradását és a továbbfejlődését.

– Nekünk érték, másnak élmény – fogalmazott Nemes László mesztegnyői polgármester, kiemelve: a település hírnevéhez ugyanúgy hozzátartozik, mint a rétesfesztivál.


Szünetet tartottak az üzemszünetben

Az 1925 óta működő mesztegnyői kisvasút a magyar állam tulajdona, s a SEFAG Zrt. nagybajomi erdészete üzemelteti. Még januárban az utasforgalom csökkenése, valamint pályakarbantartás miatt menetrend szerinti üzemszünetet rendeltek el. Ez addig tart, amíg a kisvasút sorsa nem rendeződik. Most csupán a kisvasút napja alkalmából hangzott fel többször is a vonatfütty a kirándulók kedvéért.

Ezek is érdekelhetik