Közélet

2010.10.02. 15:05

Milliárdok kerülnek néhány nap alatt a mezőgazdaságba

Októbertől megkapják a területalapú támogatás (SAPS) jelentős részét az agrárgazdálkodók: a kifizetés a tavasszal benyújtott kérelmek alapján zajlik.

Harsányi Miklós

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a SAPS és a különleges tejtámogatás előzetes kifizetését az eredeti, májusban benyújtott kérelmek alapján utalja. Az előleget tehát nem kell külön igényelni. Farkas Csilla, az MVH munkatársa közölte: a kifizetések az ellenőrzések lezárása után, október 16-án kezdődnek el.



Korábban Brüsszelben elfogadták Magyarország SAPS előlegfizetési kérelmét. Így a gazdák már ősszel megkaphatják a 2010-es egységes területalapú támogatás ötven százalékát. Az EU engedélyezte az előleg kifizetését, mivel hazánkban a rendkívüli árvíz és időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki és a termelők súlyos károkat szenvedtek el.

Országosan SAPS-előlegként mintegy százhuszonnégymilliárd forintot kapnak a gazdák. Ez hektáronként közel 86 eurós támogatást jelent, tudtuk meg a vidékfejlesztési hivatal munkatársától. Idén 180 ezer gazdálkodó nyújtott be támogatási kérelmet. Az előzetes becslések alapján Somogyban közel hétezren számíthatnak az előrehozott támogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!