Közélet

2010.11.10. 07:34

Hétpecsétes beruházás: Zichy-kastély az offshore-mezőn

Az uniós százmilliókkal támogatott cégek pedigréjében két közkedvelt offshore-helyszín is felbukkan: a Brit Virgin- és a Seychelles-szigetek.

Füleki Tímea

Sem a helybeliek, sem az önkormányzat nem tud szinte semmit a lengyeltóti kastélyban tervezett grandiózus beruházás részleteiről, melyek négycsillagos kastélyszálló és wellness-központ tervein túl pezsgőpincészet és borászat terveit is magukban foglalják. A három projektre több mint egymilliárdos uniós támogatást nyert beruházásokról az ingatlant birtokló cég vezetője szűkszavúan nyilatkozott, konkrétumot nem mondott.

A homály eloszlatását nehezíti: az uniós százmilliókkal támogatott cégek pedigréjében két közkedvelt offshore-helyszín is felbukkan: eleve a Zichy-kastélyt tulajdonló céget is a Brit Virgin-szigeteken nyilvántartott társaság jegyzi.

Ismert, hogy a lengyeltóti műemlék kastélyban a marcali kórház krónikus osztálya működött egykor, Marcali önkormányzata 2007-ben adta el az épületet a hozzá tartozó ősparkkal. A lengyeltóti központjában fekvő, több mint tízhektáros ingatlanért kapott 350 millió forintot a marcali műtéti tömb építésénél használták fel.

Az ingatlan egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Viktória Sziget Kft. négycsillagos kastélyszálló építésére pályázott sikerrel, a Dél-Dunántúli Operatív Programban 239 millió forinttal támogatták az egymilliárdos tervet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyilvános közlése szerint a megvalósítás tervezett kezdete ez év november elseje, az ügyvezető szerint viszont még „a megvalósítási szakasz előtt állnak”. A befektetői csoportról kevés egyéb derül ki azon kívül, hogy a minisztérium elektronikus cégjegyzékében tárolt cégkivonat szerint a karibi térség ismert offshore-helyszínén, a Brit Virgin-szigeteken tartják nyilván a Viktória Sziget Kft. egyedüli tagját. A társaság egyébként nem a kezdetekkor, hanem a kft-alapítást és a tóti kastély megvásárlását követő évben lett a Viktória Sziget cég tulajdonosa.



Az ingatlanon tervezett másik két beruházás, a borászat és a pezsgőpincészet egyenként további 400-400 milliós uniós támogatást kapott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban. Mindkét cég azonos fővárosi székhelyre van bejegyezve, a Viktória Sziget tóti ingatlanának címén, a kastélyban fiókteleppel rendelkeznek. A borászat terveit jegyző kft. egyetlen tagjának érdekeltségét követve egy másik jellegzetes offshore-helyszínen, a Seychelles-szigeteken nyilvántartott társaságnál kötünk ki, ám ugyanerről a Kossuth téri székhelyről a másik pályázaton nyertes cég – a pezsgőpincészetet tervező – szálán az In-Kal Security tulajdonosi köréhez jutunk. A nyilvános cégadatok szerint a pezsgőpincészetet jegyző kft. egyedüli tagja ugyanis egy olyan gazdasági társaság, amelynek székhelye és tulajdonosai a neves vagyonvédelmi cégével egyezőek.

Szűkszavú válasz

Csánó Jánost, a Viktória Sziget Kft. ügyvezetőjét számos alkalommal kerestük, hogy a műemlék kastélyban tervezett beruházás részleteiről érdeklődjünk. Az alábbi tájékoztatást kaptuk.

„Egy befektetői csoport vásárolta meg a Lengyeltótiban található egykori Zichy kastélyt azzal a céllal, hogy elsősorban a turizmusra, idegenforgalomra építve, az értékes helyi munkaerőt és forrásokat alapul véve egy hosszú távú beruházásba fogjon. A projektnek több eleme van, amelyhez pályázati úton európai uniós forrást nyertünk. A Viktória Sziget Kft. erre a célra alakult. Jelenleg a projekt a megvalósítási szakasz előtt áll, a tervek optimalizálása és összehangolása, a szakértői vélemények és a piaci folyamatok analízise folyik. A projekt állásáról a későbbiekben az üzleti tervnek megfelelően kívánunk tájékoztatást nyújtani.”

Ezt követően újra az ügyvezető reagálását kértük a cikkben szereplő befektetői háttér és üzleti kapcsolatok tisztázására. Választ a kért keddi időpontig nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!