Közélet

2010.11.21. 16:57

Rotary Club: jobb hellyé tennék a világot

Az országban negyvenhatodikként Kaposváron alakult Rotary Club. A világszervezet tagjai készek humanitárius szolgálatot vállalni, s arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jószándék.

Márkus Kata

A Rotaryban az emberek közötti kapcsolatokban a magas etikai alapelvek alkalmazásának és betartásának bevált mércéje a négy kérdés próba. Ezek a kérdések: Igaz-e?, Tisztességes-e minden érintett számára?, Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot?, Javát szolgálja-e minden érintettnek?

– Célunk az önzetlen szolgálat, amit sokan még a belépéskor sem tudnak – mondta alapító beszédében a kaposvári városházán Kercsmár András, a magyar 1911 Rotary District kormányzója. – Én három évig jártam úgy a klubba, hogy azt hittem, egy üzleti klubban vagyok. Majd kiderült, hogy mi általában jótékonykodunk, az elesetteken segítünk, s a végére az üzleti cél el is tűnt, s maradt a barátság. További fő célunk az etikus üzleti magatartás. S mivel különböző szakmákból vagyunk, szinte azonnal kapunk információkat más területekről, arról, hol van baj. Végül ezek alapján hozzuk meg a döntéseinket. Célul tűztük ki például, hogy 2012-re száműzzük a Földről a gyermekbénulást okozó vírust. 1985-ben még a világ 124 országában volt jelen, 2010-re csupán négyben létezik. A WHO számításai szerint kétmilliárd dollárból lehetne a célt elérni, mi 500 millióból megoldjuk.

Magyarország három éve lett önálló kormányzóság, és szeretnénk, ha minden olyan területen, ahol még fehér foltok vannak az országban, klubok alakulnának – hangoztatta Heinemann István alkotmányozó, alapítási megbízott. – Így került sor most a kaposvári klub megalakulására. A Rotary egy humanitárius szervezet, baráti társaság, a célunk, hogy terjedjen a világban a megértés és a jóakarat. Most itt is barátokra leltünk. Humanitárius céljaink mellett fontosak a fiatalokkal kapcsolatos céljaink. Jól működik ifjúsági csereprogramunk, mind az öt kontinensről érkeznek hazánkba rotarysta diákok, és ugyanígy mennek a világ minden pontjára magyar fiatalok. Ezzel is terjeszkedik a világon a barátság, s úgy látjuk, hogy ezek a fiatalok életre szóló barátságokat tudnak kötni. Szerintünk ez a legjobb eszköz a háborúzás elkerülésére, mert ahol a világon barátaink vannak, oda nem fogunk menni lőni.



Kopa János professzor, kaposvári alapító elnök abban bízik, hogy a kaposvári sejt hamarosan a nemzet hasznára válik.

A világon jelenleg 33 ezer Rotary Club működik egymillió 300 ezer taggal összesen kétszáz országban. Hazánkban Kaposváron alakult a 46., s 1100 tagot számlál a világszervezet.

A Rotary Club Kaposvár alapító tagjai

Kopa János alapító elnök, Barkóczi István, Bencs Zoltán, Berkesi Gyula Gábor, Bertalan Péter, Boda Róbert, Fülöp Gábor Tamás, Gádor Dénes, Garai Péter, Gerber András, Illés József, Juhász Gábor, Kalmár Tibor, Ladiszlai-Pfeiffer Géza, Ojtó Lajos, Oláh Tibor, Somogyvári Erika, Szabó Ferenc, Szabó István, Szigetvári György, Tavaszi József, Wimal Morapitiye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!